26 Aralık 2017

Infinity Chamber


güzel bir şey yapacaklarmış ama yapamamışlar. yapmak da istememişler. daha var oluşsal bir yere bağlarlar, şöyle kafa açarlar güzel bir sorgulama falan yaşarız diye sıkılarak da olsa sonuna kadar izledim ama işte bağladıkları yer böyle bir şey değil. detaylar film keyfini kaçırmasın diye hemen altta olacak, bu kadarını söyleyebilirim. içinde verdikleri mesaj yeterli gelmedi. son kısımda da yardımcı kadın oyuncunun hikayesi ile tutarlı yapamadılar. müzikler de çakma olmuş. bilim kurgusu yeterli gelmedi. çekimler cılız, esas elemanın tane tane kaşları var. daha ne diyeyim bilmiyorum. o kadar kötü değil ama pek bir beklenti de olmaması gerek.

--- spoiler ---

.bu elemana zihninde bir noktada aradıkları bir şey olduğu için dönüp durması sağlanıyor. buna kabul ama bunun ilk akla gelen sebebi cevap olmaması gerekirdi. bildiğin adamı hapis tutuyorlarmış, ajanmış da coder'mış da virüs yazmış da onu arıyorlarmış. ulan sen fotoğrafa kadar gittiysen bu adamı burada tutana kadar fotoğrafın arkasını arayamadın mı? orası falan baya saçmaydı.

.sonra yok efendim olay bitiyor insanlık hakları imiş, bin küsür tanesi ölmüş bir tek frank kurtulmuş. çok çarpıcı sanki. daha iyisi olabilirdi. zaten iki kez kaçma sahnesi tasarlamışlar. film biterken kaçıyor, böyle de bir vuruculuk yapıyorlar. olmamış. ilkinde kaçsa belki daha vurucu olacaktı. hiç kaçamasa, dünyaya bir şey olsa belki daha vurucu olacaktı.

.yaşam destek ünitesi dediler mesela, adam komada olsa ki hikayeyi tam oraya götürdüler ama öyle bir şey de yok ortada. o yüzden olmamış işte. kendileri yapmış, gidecekleri yolu da kasten böyle bir şey seçmişler, oldurmamak oluyor bu.

.kadının meselesi de karışık, kadını da hücrede gösterdiler. sanki onun anıları ile bunun anıları kesiştiği için, kadını da sorgulamaya almışlar gibiydi. sonra bir bakıyoruz kadın gerçekmiş, kafedeymiş. adı o değilmiş, hiç de bir şey olmamış. ya unuttular ya da saçmaladılar. bana saçma geldi.

.adamın belleği atması, hiçbir şey olmamış gibi kadınla devam etmesi de saçmaydı. bu kadar zaman geçmiş, bu kadar uğraşılmış bir şey olması gerekiyordu. artık fark etmez diyor. ne kadar zaman geçtiğini söyledilerse duymadım ama her türlü saçma.

.yapay zeka, bilim kurgu meselesi de yeterli değildi. howard en başta bilgisayar efektli ses, sonra insan efektli bilgisayar gibi his bırakıyor. programının dışına çıkıp o kapıyı kapatması nasıl mümkün oldu? geçersiz işlem yürütmesi için bir sürü uğraştı ama olmadı. kendini asıp kaçtı, böyle de çok zorlama bir senaryo getirmeleri gerekti. en başta sadece yapay zekayı hack'leyerek bir şeyler yaptırsa yine daha ilgi çekici olabilirdi. onun yerine araya biraz romantizm, biraz hayat, sonra biraz ondan bundan katarak devam ettirelim demişler. olmamış da olmamış.

--- spoiler ---