9 Ocak 2015

I Origins


esas oğlana hafif kılımdır, filmin konusunu çok dağıtmışlar aslında. bilimsel meselelerden dram çıkartalım diye kastırmışlar. popüler bilim olayları ve bundan çıkacak hayata dair sonuçlar iyidir hoştur da konuların gelişmesi resmen hallaç pamuğu attırması gibi gibi bir şey oldu. esas kadın karakterler iyi idi, dini görüşü temsil eden esas aşık karakter ve bilimsel görüşü temsil eden sarışın kız, kendisini bu türden filmlerde görüyoruz devamlı. müzikleri filmden daha iyidi. sonunu da sallayarak bitirmişler, o olmuş.

--- spoiler ---

.filmin esas konusu gözün evrimi olsa ve bilim felsefesi üzerine çılgın fikirlerle gelseler güzel olurdu. onun yerine filmin ikinci yarısı reenkarnasyon meselesine döndü. bunun için de esas kızın çok saçma bir şekilde asansörde ikiye bölünmesi gerekti.

.ilk laboratuvarda sevişmeye başlangıç. çat diye gözüne bir şeyler kaçması. yetmiyormuş gibi asansörde kalmalar, iki saat muhabbet. hadi bunu geçtik tam kurtulacaklar ama kızın gelmemesi, tam gelmiş iken belinden yarısının hüpletilmesi. bu kadarına pes dedirttiler. tamam kasten yapmışlar böyle ama yine de olmadı.

.kızdan sonra elemanın dağılması da çok geldi bana, üstüne sarışın kızcağız teselli ödülü gibi geliyor ve çat diye film 7 yıl sonraya gidiyor. sonra neymiş efendim gözün evrimini ispatlamışlar. ulan film o noktaya kadar bu çerçevede gitmiyor mu?

.tamam kızla reenkarnasyondan ruhlara, bir sürü şey hakkında konuşuyorlar iyi güzel de saçma olmadı mı şimdi bu? üstelik yeniden doğmak istemem demişti, küllerini heykelin oraya da serpiştirdi falan. ne olacak şimdi?

.gözün evrimi reenkarnasyon meselesinden ilgi çekiciydi benim için, o konuyu geçiştirmiş olmaları hoşuma gitmedi ama o konudan dram yapamayız demişler herhalde ve 7 yıl sonra bebek yaptıklarında otizm şüphesi diye doktorun teki testler yapıyor, tabi bunlar da doktorlar yemiyorlar, ha doktorun gizlemeye çalışması salakça geldi sonra düşününce ya neyse işte.

.ilk göz taramasında zenci bir abi çıkıyordu, bu hatadan yola çıkarak bu zenci abinin reenkarnasyonu olduğu tezini test etmek için bebeğe fotoğraflar göstermişler. sevdiklerine gülüyor sevmediklerine ağlıyor falan. eh yani ne diyelim buna şimdi?

.yetmiyor göz taramaları bankasına bizim walking dead'in glenn'i de erişebiliyormuş. istatiksel olarak imkansız falan diyorlar ama yine de ölülerini aratmadan edemiyorlar. kimse dönmemiş ama bir sevgili kızcağız sofi dönmüş ama hindistanlarda imiş.

.allahın hikmeti koca hindistanda göz tarama seferberliği başlamış, milyonlarca da insan var falan, gidiyor hindistana arıyor tarıyor olmuyor bir tane ilan bastırıyor tepeye, bu gözleri tanıyorsanız haber edin, ödül var falan diyor. bir tek yaş aralığı ile o kadar insanı elemesi saçma geldi bana ya neyse tam bulamadın dön gari derken kızcağız kendi gözlerine kitleniyor ve alıyor götürüyor otel odasına?

.karnın aç mı? otel odası? bir tek bana mı garip geldi bilmiyorum ama neyse allahtan gözleri benziyor diye kıza bir şey yapmadı, insanı korkutuyorlar böyle şeylerle. derken testten %44 oranında bir rakamla çıkıyor. bu neyi ifade ediyor? yarım yamalak bir şey falan derken asansöre geliyorlar ve kızın ödü bokuna karışıyor, o an reenkarnasyona inanıyor artık bizim oğlan ve film bitiyor. çok da lazımdı bu.

.dalay lama'ya soruyorlar bilimsel bir bilgi inancınız ile çelişirse ne yaparsınız diye, o da düşünüp taşınıp apaçık bir gerçek ise inancımı değiştiririm cevabı veriyor. peki dini bir bilgi apaçık gerçekse bilimsel inancını değiştirir misin diye soruyor kadıncağız. hepsi de ingilizce konuşuyorlar ya önce allahlarından bulsunlar. neyse..

.bilim din meselesinde geldikleri son nokta buydu, çok da gerekli değildi. üstelik bilimsel inanç dediği şey değişmez değildi ki? hani bilimsel kanıtlar ve bilimsel bilginin gerekleri olmadan bir dini bilginin gerçekliğini kabul etmekten bahsetmişlerse o da saçma olmuyor mu şimdi? geyik gibi bir karşılık. hem dalay lama'nın imanı kuvvetli değilse biz ne yapalım? inanıyorum çünkü saçma demiş abiler. ötesi var mı?

.filmin sonunda meşhur tiplerin reenkarnasyonlarını da gösterdiler çok iyi oldu hakkaten, hep onlar döner tabi. masum köylüler toprak olur gider.

--- spoiler ---