7 Şubat 2018

The Cloverfield Paradox


sonu dizi sezon finali gibi olmuş, ikinci sezon baya saçmalayacaklar gibi bitirmişler. bütün film boyunca yapmayıp sonraki filme saklamak da pek olmamış. hadi diyelim sonraki film olmayacak, yine olmamış. paralel evrenli, enerji dar boğazlı, uzay istasyonlu ve sıralı ölümlü bir film izlemek için işe yarıyor. puanı kadar kötü değil. akıcı bir film aslında ama ne bileyim saçmalamadan da yapabilirlerdi. az biraz felsefe neyin katsalar, çok daha makbul olurmuş. çince güzellemesi yapmışlar, bir ara herkes ingilizce konuşur, konuşmasa bile anlardı, şimdi herkes çince anlıyor. çinli hep çince konuşuyor diğerleri de çince biliyor ama ingilizce konuşuyor. böyle bir dünya tasvir etmişler. yenilikçi aletleri de vardı, bir filmden ne beklersin başka zaten? genel olarak görüntüler hoş, müzik de ortalamaydı işte.

--- spoiler ---

.dünyaya bir haller oluyor enerjileri bitiyor, petrol bitiyor. zaten bunlar olacak şeyler de bunlar uzay istasyonunda nasıl bir enerji kaynağı yapıyorlar, buna girmediler. çok çılgın bir enerji fikirleri olması gerek. uzaydan dünyaya enerji nasıl aktaracaklar, onu da söylemediler.

.kara delik ya da boyutlar çakışması ve tabii paralel evren meselelerini boca etmişler. bir tane arkadaş tvde konuşuyor. bunu yapmamaları lazım yaratıklar gelebilir diyor. ulan yaratık getirirseniz film kötü olur diyoruz. son ana kadar getirmiyorlar ama o son neydi lan öyle? filmi öldürmüşler boş yere.

.onun öncesindeki paralel evren ve uzaylı korku hikayesi o kadar kötü değildi. duvarda ortaya çıkan kadın, içinden solucan çıkan ruslu ve kolu duvarda yok olan mühendis arkadaş falan vardı, iyidi yani.

.bilim kurgu hikayesi de pek becerikli değildi. adamlar o kadar uzay gemisi yapmış ve karşılıksız enerji olayını bulmuş ama soğutma sistemindeki hata yüzünden evren değiştirmişler. olacak iş değil. sonra ulan soğutma sistemi hatalıymış diye düzeltmeye gidip suda boğulup ölmek nedir ki? böyle şeyler uygun görmüşler bizlere işte.

.mürettebat azalıyor da azalıyor işte. öyle ilk uyumsuz ve kavgacı rus ölüyor, sonra çinli ölüyor. alman ve ingiliz sona kalıyor. alman ajan olabilirdi, alternatif evrende kesin ajanmış ama bu evrende değilmiş, o kadar keskin bir çizgi de olmayabilirdi.

.jensen dedikleri duvarın içinde beliren kadının hikayesi de yarım sayılır, evrenleri çakışınca duvarın içinde mi belirmiş. diğerleri niye değil? onların evrenlerindeki istasyon parçalanmış düşmüş. aslında iki evren çarpışmış, düşen bizimkilerin gemisi olmalı. bulundukları gemideki videolar falan alternatif evrenli olmuş. bir açıklama böyle olabilir, diğer taraftan videoları falan toptan güncellemiş olabilirler de dünyadan bu kadar veri çektilerse niye haberleri olmamış, o da ters olur. en makul olanı gemi değişti desek, niye bizim mürettebat hayatta kalmış, bu sefer bunu anlamıyoruz. karman çorman.

.zaten rus'un midesinde pusulaları ne arıyor, o da belirsiz. öyle bir acayip haller yaratalım demişler, akıcı ve güzel ama açıklaması pek olmadan öyle gidiyor.

.sonra esas karakterin paralel evrendeki ailesine gitme arzusu beliriyor. ulan yanlış işte, bir kere senden iki tane olacak, olacak iş mi? sonra aklı başına geliyor sadece bir mesaj bırakıp kendi evrenine dönüyor. aleti çalıştırmak için planlar ve çocuklarının öldüğü yangının nedeni olan batarya meselesi hakkında bir mesaj. öyle de dram yaratalım demişler. gereksizdi işte.

.dünya üstündeki hikaye de inanılmaz gereksizdi. pat diye bir şeyler oluyor. zenci koca hastanesine gitmeye çalışıyor, sonra ortalık karıştığını görüyor. yıkıntıdan bir çocuk kurtarıp sığınağa geçiyor, oradan da en son telefonla gelmesinler diye bağırarak bitiriyor. iyi güzel de yukarda da istasyonda hayatta kalamayacaklar, dünyayı düzeltiverseydiniz siz de, yok mu silah milah?

--- spoiler ---