30 Haziran 2016

Batman v Superman: Dawn of Justice


üç saatlik ultimate edition mı neymiş? izlerken insanın imanı gevriyor. olayları yedirelim demişler, geçmişi anlatalım demişler. sonu da aksiyonu kopartalım demişler ama bence pek olmamış. tamam görüntüler güzeldi ama kafa ağrıtıyor bir yerden sonra. bir iki dişe dokunur laf ediliyor o kadar. genel bir dialogsuzluk hali var, insanı yıpratıyor. madem esas kötü falan bulacaktınız ne diye birbirinizle savaştınız diye sinir oldum. hikayeyi sallamışlar, sallayalım öyle ilgi çekici olsun demişler. bir iki de laf kaktırmışlar al sana film. thy reklamı çok kısaydı, thy reklamının kendisi daha iyidi nerdeyse. ne bileyim o kadar oyuncu var, o kadar para harcanmış ama sen yine aynı açıdan bir film yap, olmamış yani.

--- spoiler ---

.bir kere iyiler kendi aralarında savaşması gerekiyor muydu? güya bunu mecbur etmek için filmin iki saatini falan harcadılar ama tam batman superman'i yenecek. martha dedi ve adam öldürmekten vazgeçti. analarının ismi aynı olmasa öldürecek miydi yani? bu kadar mı iletişimsizlik olabilir arkadaş?

.hem sonunda iki saat cenaze yapıp toprağı havaya kaldırmak nedir len? ölmedi mi şimdi? ölmediyse niye ölmedi? bu kadar olaydan sonra ölmediğini çıtlatmaları güzel olmadı. ha superman ölür mü hiç? ona da bozulduk ama geri gelecekse bile güzel bir şekilde gelmeliydi.

.ki ölmesi de güzel bir şekilde olmadı. sen kriptonitli mızrakla nasıl uçtun be arkadaş? yakınında duramıyorsun bile ama uçuş anında elinde tutup doomsday'e saplıyor falan külliyen saçmaydı yani.

.filmin sonuna kadar wonder woman görünmüyor. thy ile kaçacak ama dövüşmeye falan karar veriyor. ne bileyim fazladan süper kahraman varsa ne diye kullanmıyorsun? 100 yıl önce bırakmış bu işleri, insanlardan umudu kesmiş falan da madem bir muhabbet döndüreceksin bunun muhabbetini döndür.

.yok efendim batman çok sertmiş de suçluları damgalıyormuş da içeri girenler ölüyormuş. clark bir taraftan bunu araştırıyor. lane diğer taraftan afrikadaki olaydaki mermiyi araştırıyor. kimse lex suçlu ülen dikkat edin komplo kuruyor falan demeden birbirlerine giriyorlar.

.hem sen sevdiklerini korumadan nasıl kaçıp gidersin? o nasıl bir saçmalık? gidiyorsun afrikaya tek kadını kurtarmak için, eh yani anlaşılmıyor mu yani? zaten lex herkesleri biliyormuş da falan filanmış.

.kriptonluların gemisi ile oynuyor, oyucak gibi. doomsday'i falan yaratıyor. gemi nasıl müsaade ediyor? sonra sinyal falan göndermiş herhalde. geliyorlar falan diye hafif gergin bir müzikle bitiriyorlar ki filmdeki tek kulağa gelen müzik bu herhalde. diğer müzikler öyle salak saçma.

.tek doğru düzgün dialog, tanrısal muhabbetler idi. superman'in kendini tanrı sanması. demokrasi ve konuşma muhabbeti (ha buradaki komplo da karın ağrısı gibiydi, o kadar insan bir komplo teorisi falan yapamıyor mu? o kadar kötüyü halletmiş birine birinin komplo yapması mümkün değil mi? neyse işte). derken esas mevzu lex'in çatıda anasını tutsak aldıklarını anlatmadan önce tanrıyı diz çöktürme meselesi ve tabii ki iylik sorunu. hem mutlak güçlü hem de iyi olamazsın diyor. kötüsündür diyor ve insanların bunu görmesini sağlayacağım diyor. eh yani mal oğlanın kafası bunlara zaten basmıyor da felsefi olarak lex'e altyapı yapmadan bir laf ettirmişler. diğer olaylar havada kalmış. mesela joker'in felsefesi tüm filme yayılmıştı. insan vay be diyordu. lex olayında öyle bir şey yakalayamıyoruz. yarım yamalak bitiyor film. devamı için de yapmışlar herhalde ama yazık yani.

--- spoiler ---