4 Mayıs 2014

Stem Cell Universe with Stephen Hawking


stephen abi'nin ismini görünce bakayım dedim de pek ilgimi çekmedi. puanı fazla uçuk geldi, fazla kişi puan  vermemiş ondan sanırım. basitçe örnekleyelim diye saçmalayan belgesellerden. çok şaşırtıcı bilgiler de olmayınca iyice sıktı bunalttı. yine de sağlık üzerine bir belgesel isteniyorsa boşa izlenmiş olmaz tabi.

--- spoiler ---

.hawking diyince evrendenden de bahsedelim ayıp olmasın demişler. tamam adamın hastalığı var tamam insan bedenine de ilgili olabilir ama bu belgesele sunuculuk yaptırmak fikri pek saçma olmuş. destek falan için mi düşünmüşler kim bilir?

.kök hücreler ilk insanın oluşumunda diğer hücrelere dönüşmek üzere kullanılan hücreler imiş. insan doğduktan sonra ortadan kalkıyor imiş. embriyodan kök hücre elde etmek ya da işte insan üzerinde bu tarz kurcalamalara karşı olmak meselelerine çok girmediler.

.bunun için deriden ya da diğer hücreler gibi davranan üreme hücresinden yararlanarak kök hücre benzeri bir şeyler arıyorlar imiş. bulmuşlar da ama tam da bulmamışlar. tam uygulaması yokmuş. daha tehlikeliymiş falan filan. boş yani daha...

.felçli farelerin tekrar hareket etmesi ilginç idi. bunu da kök hücreler ile ilgili bölgeye zerk ederek yapmış omuriliği zarar görmüş bir abimiz. fena bir sonuca ulaşmamış. hatta belgeseldeki tek elle tutulur sonuç. öyle kalple oynayıp da bir şey yapamamış üstüne bir de salakça örnek yapan kadından bir kat daha iyidir.

.kanser meselesinde de hep laf vardı. yok şöyleyse yok böyleyse diye, geçtim buraları tamamen. bir vakit gelecek de hep bunlar tarih olacak tabi de kök hücre ile mi olacakmış?

.en enteresan bilgilerden biri yaşlılık meselesiydi ama bu konuda konuşan doktor abimiz sıkıntılı bir tip idi. suratta oynama, saçlar peruk. adam bildiğin yaşlanmaktan korkuyor belli hehe.

.neyse dna kopyalamasında ve tabi çevresel şartlar da yüzünden yıpranmış gazeteyi kopyalamak gibi (tek normal örnek diyelim) kopyalama hataları oluyormuş ve bu yüzden yaşlanma ve bağlı hastalıklar oluyor imiş. başkasının bilgileri ile bu süreci geciktirebildiklerinden falan bahsetti sanırım. asıl olay kendi bilgileri ile bu süreci durdurmayı falan öngörüyor. sonsuza kadar yaşayın anasını satayım.

--- spoiler ---