18 Mayıs 2018

Black Panther

o kadar çok zenci var ki, filmi izlerken kelimenin tam anlamıyla içim karardı. bir seferde bitmedi. aksiyonu falan bol keseden sallamışlar, marvel'in tüm evreni çektik bir zencileri kaldı, onlara da çekelim demişler.  hepsi şaka gibiydi de görüntüleri güzeldi. en son biraz abartmışlar ama genel itibariyle teknoloji harikaları ve görüntüleri pek tatlıydı. müzikler ve diller berbattı, yerli dilleri ve müzikleri özellikle seçmişler, olmamış. biz beyaz adamın işlerine alıştık, bunlar baskın kültür değil. üstelik bir şey de veremiyor ki? salak saçma olmuş bu anlamda. bir esas beyaz sherlock'daki yardımcı roldeki tipti, başka filmlerde de oynadı ya onun karakter de çok cılız kalmış. etraflıca düşünmemişler, öyle hafif intikam, taht kavgası ve gereksiz aksiyonla dolu. metascore'u zenci ve dünya düzeni güzellemesine verdiklerini düşünüyorum.

--- spoiler ---

.çok eskiden bunların tepesine bir göktaşı düşüyor, vibranyum mudur nedir? özel bir madde dolu. düşen kısım pek yeşil kalıyor, her şeyleri bol. özel maddeleri sayesinde teknolojileri gelişiyor. madde çok sağlam, titreşimleri falan emiyor. bir de özel çiçekleri mi ne var? içenin gücünü artırıyor, mevzular kabaca böyle.

.bunların memleketleri wakanda, afrikanın ortasında kendilerini orman kılıfı ile gizlemişler ve çok uzun yıllardan beri burada yaşıyorlar. dünyanın kalanına karışmıyorlar, karıştıkları vakit ellerindeki imkanla birbirlerini daha çok yerler diye düşünüyorlar.

.tabii afrikanın kendisi kıtlıktan kırılıyor, insanlar ölüp gidiyor, bunlar duyarsızlıkta son nokta. içlerinde yine yerel kıyafetler, danslarla falan takılsalar da uçan arabalar, hızlı tren sistemleri ve bir sürü teknolojik aletleri de ihmal etmemişler. afrikanın ortasına bu geri kalmış insanlara da bir bilim kurgu yazalım demişler, böyle bir şey ortaya çıkmış. 

.bir taraftan çok ayıp ediyorlar, hem sömürüp hem de böyle yapıyorlar. hem sömürdüklerini hikaye içinde kullanıp güya eleştiri yapıyorlar. genel durum böyle.

.filmin özelinde pek karakter tanıtımı yok, wakanda'nın nimetlerini diğerleri ile paylaşmak isteyen bir eleman var, pat diye ortama gelip onu öldüren bir tip var. böyle başlıyor. sonra öğreniyoruz ki gelen esas kral, öldürdüğü kardeşi. yanında ki yardımcı da şimdi törenleri yöneten zenci tip. zaten mevcut piyasadaki tüm zenci oyuncuları kullanmışlar. walkin dead'deki michonne da onlardan biriydi.

.derken kral saldırıda ölüyor, oğlu törenle yerine geçiyor. törenle de şaka gibi. o kadar ilerlemişler ama goril klanı var, o meydan okuyor da dövüşüyorlar. pes edecek ya da ölecek. mevzuları böyle, ilerlemişler ama yereller abi.

.kral oluyor iyi güzel derken bunların vibrayumunu gerçek dünyada satan bir tipi yakalamaya gidiyorlar ve işler karışıyor. adamı yakalıyorlar ama başka bir tip gelip onu kurtarıyor, sonra da wakanda'nın yerini öğrenmek için adamı öldürüyor.

.eleman da esas olay çıkıyor. iyice karın ağrısı oluyor. şimdiki kralın babasının öldürdüğü kardeşinin oğlu imiş. dünyaya wakanda'nın nimetlerini yayacak, devrim gerçekleştirecek. siyah devrim için silah ve teknoloji verecek. dünyayı siyahlardan diğer kardeş koruyor ama sonunda işte orta yol bulunuyor. hayır işlerine giriyorlar falan filan oluyor.

.ara kısımda da büyük bir savaş, önce gelip taht için düello teklif ediyor, eleman kabul ediyor ama kaybediyor. pes etmiyor ama öldürülecekken babasının yanındaki tip araya giriyor, o öldürülüyor. sonra büyük uçurumdan aşağı atıyor ama allahın hikmeti ölmüyor işte. nasıl ölmüyor ki? 

.oraya girmiyoruz, çok güçlülerden falan diyoruz. goril halkı bunu buluyor, buzun içinde bekletiyor. kalan tipler de goril halkına yardım için geliyor. güya ona taht için tekrar iddia sahibi yapmak için özel çiçek suyundan getirmişlerdi. bakıyorlar eleman orada, içiriyorlar ona ve canlandırıyorlar. sonra da yer misin yemez misin aksiyonu başlıyor.

.neyse ki eleman ölümü tercih ediyor, bir de öldürmeyip hapsetse çok saçma olacaktı. kostümler falan iyidi ama tren raylarının oradaki görüntüler bir yerden sonra iyice oyun gibi olmuş. normalde eleman bundan çok daha iyi dövüşçüydü ama yine de kaybediyor. kendisi cia'de falan yetişmiş, bu açıdan kendilerini de sıvazlamayı ihmal etmiyorlar. tabii toplumları karıştırıp ele geçirme muhabbetlerinde de bir miktar eleştiri var diyebiliriz. film gereksizdi ya daha ne diyeyim bilemedim.

--- spoiler ---