9 Ocak 2013

Zodiac


fazla uzun geldi film bana, milyon tane isim, milyon tane olay. takip etmek zor. lan ne oluyor derken zamanlar falan geçiyor. kadro sağlam, olaylar zaten bir acayip. 69'larda başlıyor film ve o dönemden yavaş yavaş geliyor. yine ellerde sigaralar falan olan böyle bir garip seri katil hikayesi denebilir. sonunda ne olsa şaşırırdık diye beklerken ki bir kaç  kez ters köşe denemeli germesinden sonra yine de garip olmuş sonu. orjinal hikayeyi bilmeden izleyince olaylar garipmiş diyor baya insan. daha kısa olsaymış iyimiş ama bu haliyle de nerdeyse üç saatlik film aranıyorsa iş görebilir.

--- spoiler ---

.bir kere ne olursa şaşırtıcı olur? adam mükemmel seri katil miymiş lan yoksa dedirtti en sonunda. bir türlü kesin delil bulup adamı yakalayamadılar. zaten en başında söylediği de bu yönde idi. yakalanmayacağından emin idi nerdeyse ve sonunda kalp krizinden ölmüş ki katil odur da diyemiyoruz, çünkü hala dava kapanmamışmış.

.garip olan başka bir şey, ilk filmden etkilenerek böyle bir çılgınlık yapıyor sonra yaptığı çılgınlığın film yapılmasını istiyor ve bunların hepsini yine bir filmden öğreniyoruz. acayip bir geçiş aslında.

.bir bakıma dönemin gazeteleri, olaylar falan resmen özendiriyor. adamın katil olduğunu değil de zekasını övüyor gibi nerdeyse. o kadar yıl geçiyor hala çözüm yok, o kadar hata yapmış ama bir türlü yakalayamamışlar.

.en sonunda da mektupların geldiği gazeteden bir karikatürist amca şifreleri çözüp olayları birleştiriyor, nerdeyse katil odur diyoruz ama kesin delil yoktur diye olaylar kapanıyor böyle. elemanın takıntısı da acayip, en son gelip yüzüne falan bakıyor. orda film kanaatini belli ediyor ama yine de bir şey demek pek mümkün değil.

--- spoiler ---