18 Ağustos 2013

Eclipse


kıyıda köşede kalmış bir belgesel herhalde, imdb sayfasını bulamadım. natgeo sayfasından da pek bilgisi yok. paskalya adalarında 2010'da tutulma yaşanmış, belgesel de 2011'de yayınlanmıştır herhalde diye düşündüm. yeni bir belgesel ise 2013'tür ya bilemiyorum artık. görüntüleri güzel idi. anlatımları da iyidi. yeni duyduğum bir kaç bilgi de verdiler, görevlerini yerine getirdiler diyelim. 

--- spoiler ---

.güneşin ekvatoru kutupları ve aradaki kalan kısımları hepsi farklı hızlarda döner imiş, aslında gazdan olduğu için bu şaşırtıcı bir bilgi değil ama güneşin de böyle olduğunu ilk defa duydum. üstüne, bu farklı hızlar üzerindeki manyetik çılgınlığı yaratan etken olduğunu söylüyorlar. bu da yeni bir bilgi.

.ayrıca corona kısmının güneşin yüzeyinden daha sıcak olması da çok acayip, henüz nedenini tam çözememişler. güneş yüzeyi 5bin derece iken, corona kısmı 550bin ile 2.7milyon dereceye kadar çıkıyor imiş. rakamları doğru hatırlıyorsam tabi. yanlışsa da mühim olan kısmı inanılmaz bir fark olduğu.

.üneşin büyüklüğü hakkındaki doğrulama hesabındaki sayıları yanlış çevirmiş olmalılar. pek mantıklı gelmedi bana. üstelik yazıda öyle demiyor idi. milyon km yazar iken 32 km falan dediler sanki yanlış duymadı isem.

.tam güneş tutulması için gerekenleri tek tek açıkladılar sağolsunlar. dünyanın güneş ile olan ekseni, dünyanın ay ile olan ekseni arasında beş derecelik fark var imiş. o yüzden ay güneş ile dünya arasından geçtiği her vakit tutulma olmuyor imiş. eh sanki vardı böyle bir bilgi ama net bir bilgiye çevirdiler işte.

.gölgelerin iğne ışık kamerası mıdır nedir? öyle acayip bir mefum yüzünden tutulma şeklinde olduğunu da ilk defa duydum. tepedeki yarım gölgeli ışık oyunu minik aralıklardan geçtiği zaman gölgeleri bu şekle andırıyor imiş. hareketlerinden dolayıda acayip ışık oyunları oluyor imiş. böyle de bir güzelliği var imiş meselenin.

--- spoiler ---