21 Şubat 2018

The Ritual


daha güzel bir son olacakmış gibi yapıp, yapmadıkları için o kadar beğenemedim. filmin akışı beklediğimden iyidi. son kısmı o kadar iç açıcı değildi. daha iyisini yapabilirlermiş. en azından mevzuyu o noktaya kadar getirip öylesine bırakmışlar gibi olmuş. başlangıçtaki casting kısmındaki müzik hoştu, genelde sesleri de iyi kullanmışlar. yavaştan gerilim, dört- beş ingiliz kafadarın isviçre dağlarında takılmasını yapalım demişler. aralarındaki muhabbetler arada komik olmuş, o da iyi denebilir. giriş gelişme normal korku filmine göre iyice ama işte son normal korku filmi gibi olmuş. hele hele roman uyarlamasıymış, daha bir mecazi anlam beklediydim, çıkmadı. yapacak bir şey yok.

--- spoiler ---

.sonunda adam ormandan çıkıp canavarlarına karşı bağırıyor. böyle mi yazmıştır romanına? manası nedir ki? orman canavarı çok orjinal bir hikaye sayılmaz, zaten runik harfler, viking göndermeleri ve bir sürü dalga geçmelerinin ardından bir şey çıkar diye bekliyoruz ama çıkmıyor.

.beş arkadaş, biri şişko, biri lider, biri esmer, biri de korkak. kalanı ölü. soygunda ölen arkadaş için başka bir şeyler de düşünebilirlerdi. adamda hayatta kalma güdüsü ağır bastı, korkaklık etti, karşı duramadı.

.ingilterenin bir yerinde beş kafadar buluşup bir etkinlik planlamak isterken gerçekleşen bu olay, o ara bahsi geçen bir dağ yürüyüşünü yapmalarını zorunlu kılıyor. ölen arkadaşları için bunu yapıyorlar, arada yad da ediyorlar.

.iyi güzel derken şişko gözlüklünün ayağı kırılıyor, kestirme yoldan gidelim diye ormana giriyorlar ve başlarına gelmeyen kalmıyor. ormanın kötü canavarı ağaçlara geyik asmış, insan onu gördüğü vakit ormandan çıkar ama bunlar devam ediyor. bir gün daha kaybedemeyiz diyorlar.

.yağmur geliyor, bir kulübeye sığınıyorlar. yatıyorlar ama kabuslar görüyorlar. hepsi kabus görüyor. esmer olan tapınıcı, şişko olan kurban, lider olan altına işiyor. bizim korkak da işaretleniyor.

.derken yine devam ediyorlar ama dizi moraran ayak burkucu şişkoyu hızlandıralım derken ortalık karışıyor. korkak olan yolun sonuna bakmaya gidiyor. hafif canavarlar görüyor. zaman kaybediyorlar, bir gece daha geçirmek için yattıkları vakit lider olanı kaybediyorlar. öyle sıradan ölüyorlar işte sonra.

.ikinci kurban esmer olan, o da nerdeyse kendi kendini kurban ediyor. şişko ve korkak geriye kalıyor. kaç maç derken orman insanlarına ulaşıyor. hepsi loki'nin piçi dedikleri bu orman yaratığına tapınıyorlarmış. şişko olanı kurban olarak sunuyorlar. korkak olan da baş parmağını kırıp kaçıyor.

.iyi güzel de kaçamasa daha iyi olabilirdi işte. bunca muhabbetin korkaklığı ile ilgisi olması da güzel olabilirdi, onun yerine canavarının gözlerine bakıp ormandan çıkabiliyor ve film orada bitiyor.

--- spoiler ---