8 Mart 2013

Attack of the Big Cats

nat geo wild büyük kediler haftası için özel olarak çekilmiş hehe. neyse kalbimizde büyük yerleri var zaten bu büyük dostlarımızın. enteresan bilgiler olan bir belgesel olmuş. aksiyon hat safhada çünkü adından da anlaşılacağı gibi devamlı attack halinde elemanlar. yiyor, içiyor, öldürüyor, kavga ediyor ve çiftleşiyorlar.

--- spoiler ---

.hem de bunları 20 saat uyuyarak yapıyor aslanlar. tembel ama verimliler demek. neyse ilginç bilgilere geçer isek önce türler arası çaprazlama oluyormuş. küçük kedilerde hafiften vardı sanki ama çok farklı bir şey çıkmıyordu ortaya. büyük kedilerde acayip türler çıkıyor imiş.

.aslan ile kaplan çiftleşir ise (çok zorda kalmadıkça yapmıyorlarmış ya neyse artık) ortaya acayip bir şey çıkıyor aslan kaplan karışımı ve büyümeyi kontrol eden genden yoksun olduğu için devasa bir yaratık oluyor imiş. çok acayip geldi bana bu. benzer şekilde jaguar ile leopar falan filan gibi kırmalar da var.

.gurlama meselesi de ilginç idi belgeselin son kısmındaki... büyük kediler ile diğerlerini ayıran özellik gurlama ve buna bağlı olarak kükreme meselesi imiş. kükreyen kedilere büyük kediler deniyor imiş diğerleri de değil. haliyle cikleyen çita bu külüpte değil imiş. aslan, kaplan, leopar ve jaguar... yıldızlarımız bunlar hehe ama en verimli avı çita yapıyor imiş %30 ile ama yavrum yazık %15'ini de kaptırıyor imiş. allah işte her şeyi tam vermiyor.

.bunun haricinde çiftleşme olaylarını da pek komik geldi bana, leoparlar sadece azdıklarında bir araya gelir falan adamların default modu fuck buddy yani.

.yavru katili olmaları meselerinde ya da birbirlerini yemeleri meselelerinde görüntüleri kesmemişler ama hızlı geçiyor. garip tabi kendi türünden yavrusunu yemesi ile ceylan yavrusunu yemesi arasında dağlar kadar fark var. biri atıştırmalık, diğeri sadece anasına çakayım da soyum devam etsin davasına bok yoluna giden, av olmayan bir türün ölümü. üstelik dişi çita için kavga eden tipler arasına dalan aslan, ahanda kavga ettiğiniz çitayı yedim tarzında bir poz veriyor. kafası ağzına giriyor. o derece...

.tabi bunların hiç birini tasvip etmiyoruz. bu kadar vahşilik de olmaz olsun.

--- spoiler ---