2 Temmuz 2014

The Raid 2: Berandal


kesenin ağzını açmışlar, ilk filme göre bütçe artmış. imdb'de rakam söylenmemiş ama bariz artmış. araba takip sahnelerinden geniş alanlara, bir sürü binaya, çarpışmaya falan filan derken çok daha iyi bir film olmuş. uçan kaçan kamera çekimleri biraz yorucu ama yine de olayın içine sokuyor insanı, filmin sonunu anlamadım, sonraki film için böyle bırakmışlardır muhtemelen ama bakalım ne ara çekecekler sonraki filmi. dünyaları dövüyor, endenozyalı cüneyt arkın yahu bu hehe, müzikler olaylara uygun, cast akışındaki müzik de hoştu. ilk filminin üstüne bir şeyler katmış nadir filmlerden olmuş.

--- spoiler ---

.şimdi kendi mafyasını temizledi ama japon mafyası ayakta. şimdi ne olacak? polisler nerde? bu gibi sorular kaldı filmin sonunda aklımda. tamam herkesi döveceği baştan belliydi, tamam bunu da pek güzel yaptılar ama ilk filmde de demişimdir be adam insan yanında bir çakı taşımaz mı yahu?

.çıplak el stili herhalde bu, güzel de dövüyor. ağzını burnunu kırdı hepsinin üstelik kendi silahlarını kendilerine kullanarak yaptı. stil gereği böyleyse de bir yere kadar böyle olmalı. abim baskına gidiyor, çıplak elle hehe. neyse tarzı budur takılmayalım.

.ilk filmde de demişimdir, figuranlar çok abartıyor dayak yeme sahnelerini ve sanırım hareketler o kadar çok çalışılmış ki bir yumruk yedikten sonra ikinciyi bekleme aralığı koymuşlar, bazen kamera öyle geçsin diye yapmışlar bunu ama bir yerden sonra iyi olmamış bu. bu da yönetmenin tarzı herhalde hehe.

.senaryo bakımından fena gitmiyordu işler, bozulmuş polisleri bulmaya çalışan çılgın bir polis müdürü, ayaklı tank misali rama'yı önce hapse oradan da mafyanın içine monte ediyor. sonra da şehri düzelteceklermiş, o şehir düzelir mi yahu? çerez gibi insan ölüyor, birbirlerini kesiyorlar kuşbaşı doğrar gibi. üstelik polisi göremedik bile nerdeyse.

.aile meselesi, ailenin güvenliği meselesi zaten çok temel. bu sefer namaz kılmadı hiç rama, soğudu herhalde biraz dine karşı. arada durgun sahneleri vardı o ara allahını buluyor olabilir tabi. hapishanedeki geliş sahnesi bu bakımdan iyidi. zaten ilk kanlı canlı dövüş sahnesi ve kaval kemiğini elleri ile parçalama sahnesi de buralardaydı.

.aile meselesine ek mafya babası ve çocuğu ilişkileri vardı. baba karakterine karşı duruş ve sonunda ölüm. işleri mahvetmesine cidden hiç gerek yoktu. çatışma hissiyatını veremediler pek ama olması gerekiyordu ondan oldu diyebiliriz. hele tüm bu olayların japonlara yaradığını düşünürsek çok daha saçma oldu.

.nasıl arama yapıyorlarsa saatini ellemediler mesela, 007 saatlerinden hiç haberleri yok anlaşılan. zaten güvenlikleri sıkı olsa en yakın adamları ajan olmazdı. eleman polismiş sonra mafyay katılmış dedi ama rama'ya yardım etti, adam o kadar da kötü sayılmaz.

.endenoz abilerin dillerine de bir hayli ingilizce kelime bulaşmış o dikkatimi çekti. bir de baba oğluna dur derken sanki türkçe dur dermiş gibiydi, o da garip geldi.

--- spoiler ---