19 Kasım 2017

Mission Saturn


cassini uydusunun başlangıcından sonuna bir hikaye yapalım demişler, nasanın içinden tiplerle işler bittikten sonra hepsinin anlatıldığı belgesel. tabii canlı yaşanmış görüntüleri de var. iyiler hoşlar, aslında şu vakte kadar nasa'nın başardığı en karmaşık iş gibi duruyor ama pek de öyle anlatmıyorlar. sanki çok basitmiş gibi anlatıyorlar. ta satürn'ün oraya kadar araç gönderiyorlar, komuta ediyorlar ve bilgi topluyorlar daha ne olabilir ki? hem de her şey yolunda gidiyor. tabii neden nükleer reaktör ile çalışmış da başka türlü bir enerji bulamamışlar? o taraflarda güneş yeterli gelmiyor mudur nedir? yirmi yıl sonra öldürmek zorunda kalmışlar, bu da biraz spoiler oldu ama zaten belli.

--- spoiler ---

.adamlar 84 dakikalık mesafe olan bir iş yapmışlar. yörünge ayarı ya da başka işler bir hayli zor olmuş olmalı. nasıl bir planlama ise artık. buradan yolluyorlar. satürn'ün yörüngeye oturtuyorlar, sonra da titan'a ayrı bir sonda gönderiyorlar. hem de sorunsuz ve beklentilerin ötesinde. gayet iyi aslında.

.yeni fotoğraflar zaten belgesellerde defalarca gördüğümüz fotoğraflar, hepsi birbirinden güzel. güneş ışınlarının arka planda kaldığı geniş çekim fotoğraf da ilkin gerçek gibi gelmiyor ama gerçek, böyle de değişin bir diyar kendisi.

.en çok enceladus uydusu üzerinde duruyorlar. zaten başka yerde yaşam varsa ilk aday bu, başka belgesellerde de çok üzerinde duruldu ama boyutu çok ufakmış. bu belgeselde ona dikkat ettim. aydan yedi kat küçükmüş. yaşam varsa biraz dar gelmiş olabilir.

.uydunun fışkırttığı maddelere yakın geçmesi için tartışmalar yaşanmış ama adamlar yine bunu da ayarlayıp halletmiş. dünyadaki okyanuslara benzer bir yapı demişler. o açıdan ilginç tabii.

.titana sonda gönderip fotoğraflarını çekmek de çok iyi bir iş. takdir ve teşekkür ediyoruz. metandan göller ve donmuş metandan dağlar falan. ilkin dünya gibi lan burası demişler ama çok soğuk tabii ki, ona pek girmediler. sadece görüntüler çok iyidi.

.satürn'ün gizemli altıgeni hakkında da pek bir şey demediler. sadece ilk görüntülerde şaşırmaları ve güzelliğinden bahsedildi durdu.

.tabii sonunda uydunun yok edilmesi meselesi var. aslında sadece yönlendirme meselesi bitmiş. artık kontrol edemeyeceklermiş ama bir uyduya düşüp yaşamı yok eder diye endişe etmişler. çok duyarlılar ta buradan satürn'ün uydusundaki yaşamı yok edecek nükleer güçle çalışan bir uydu. keşke en başında enerjiyi başka türlü yapsalarmış da hiç öldürmek zorunda kalmasalarmış. eh buna da şükür ne diyelim.

--- spoiler ---