9 Nisan 2018

The Devil's Candy


metal müzik ile korku filmi harmanı aslında güzel olmuş ama  yeterli gelmemiş. giriş sahnesi falan insanın ağzına bir parmak bal çalıyor, devam ettirirler diye arıyoruz ama öyle bir şey olmuyor. hızlı toparlamışlar, son kısmı falan olmamış. süresi de kısaymış aslında daha vakitleri varmış, araya müzik sahneleri rahat rahat sığarmış. ne bileyim görüntülerle çok uğraşmışlar. müzikler hepsi iyi de çoğu metallica idi. adamlara yatırım yapmışlar resmen. ressam ve yaptığı tablolar da iyidi. minik aile görüntüsü herhalde ideal metalci aile olarak tasarlamışlar, kim yapmışsa yaparken bir hayli keyif aldığı belli ama işte ulan madem o yola soktunuz tam sokun. gözü oynak sevgili şişko keltoş abimiz de esas kötü  rolündeydi. adı ray similie imiş, esas kötünün karakteri de pek etraflıca tasarlanmamış.

--- spoiler ---

.adam ilkin gitar çalıyor, yüksek sesle çalınca şeytanı bastırıyor. yüksek sesli metal müziği şeytanı bastırabilir diyorlar herhalde ama zaten yirmi küsür yıldır çocuk katili imiş. seri katilmiş, kafadan kontakmış. bunlar yerine daha metafizik bir şeyler ekleyebilirlerdi. hem adamda özellik olabilirdi, hem müzikle olabilirdi. onun yerine sıradan bir korku esas kötüsü olmuş.

.annesini babasını öldürdükten sonra evi satılığa çıkıyor. bizim çekirdek metalci ailemiz de içinde adam ölmüş evi ucuza kapatıyor. bu da dünyanın en klişe korku filmi teması herhalde. sıkılmadan bunu yapabiliyorlar, içinde ressam falan olması bir şeyi değişmiyor. insani temeller aynıdır diyebiliriz tabii.

.pek seviniyorlar, hepsi pek metalci. arabada kafa sallama sahneleri ve oyuncak falan çok iyidi. sonra işler tersine gidiyor. zaten adam kapıdan ikinci kez geçtiği vakit sesleri duyacak diyoruz ve duyuyor. seslerden yola çıkarak tablolar yapmaya başlıyor ama ne manaya geldiğini bir türlü anlamıyor. mal mıdır nedir? ona da deli oluyoruz.

.esas kötünün kızı kaçırması ve kızın kendi imkanları ile kaçması iyidi hoştu da ulan bunu yapmış adamı bulup paketleyemeyen polis nasıl olur? evin önünde iki polis varken adam araba ile çarpıp kafalarını taşla eziyor. nasıl beceriksiz polislerse artık. sonra evi yakmaya yelteniyor. bizim ressamda adamın kırmızı camdan silüetini falan zaten görmüştü. kızının alevler içindeki halini de görmüştü. hepsi gerçekleşiyor işte ama önlem falan alamıyor. onun yerine salak saçma bir tabanca ile vurulma sahnesi var.

.son kısımdaki sahnelerin hiçbiri olmamış aslında. kapıdan giren silahlı adamın kafasına beyzbol sopası geçiremiyor. silahla vuruluyor sonra adam kızı paketleyip götürene kadar da baygın kalıyor. nasıl ölmüyorsa artık, sonra karısını falan vuruyor, o gelip adamı uyandırıyor. bu sefer de cengaver kesiliyor. yanan odada, hatta kül olmış odada adamın kafasını gitarla kırıp, kızını kurtarıyor.

.şu son yangın sahneleri falan da güzeldi aslında ama bir yere gitmedi. adam pat diye kurtardı. şeytanı falan göremedik. tabii şeytanı göstermek istememişler. arada kilisede şeytan içimizde görüntüleri serpiştirmişler. şeytanın tüm dinlerdeki tek sabit olduğu fikriyatı film için dişe dokunur tek laftı aslında. iyidi hoştu, belki işte heveslendirdikleri şeylerden verseler çok efsane bir film olacaktı ama bence olmadı. şu haliyle de hoş bir film tabii.

--- spoiler ---