8 Haziran 2017

20th Century Women


diziler bitince filmlerin dandiğine kaldık. şu metascore da tam belirleyici, seksen puan üstü filmleri resmen izlemeyin diyorlar. tabii imdb'si 8'in altında olacak. imdb 8, metascrore'da 80 ise sorun yok. şimdi şu filmde hayata dair edilen lafları toplasalar bir korku filminde etseler, ne kadar dandik derler. üstelik film tam olarak bunun için yapılmış. bir veledin babasız olarak hayata hazırlanması. etrafındaki mal kadınlar ve bir tane ağır mal adamdan oluşan bir kadro. hayata bakışlarına sokayım demekten insan kendini alamıyor. filmde dair tek olumlu hissiyat arada verdikleri gelecekten gelen bir hikaye anlatımı, başlarına ne geldiğini hafiften anlatıyorlar. sonunda da hepsini anlatıyorlar. bir numarası yok ama tek ilginç yanı buydu. müzikleri fena değil ama filme yedirememişler, felsefesi falan kadük kalmış.

--- spoiler ---

.bir tane yaşlı kadın, bir tane kızıl saçlı genç kadın, bir tane de ergen statüsünde sarışın kız. artı olarak bıyıklı cahil ama elinden iş gelen bir adam ve tabii tüm olayların odağındaki veledimiz.

.hepsi aynı evde takılıyor. kadın kocasından uzun zaman önce ayrılmış. kızıl saçlı ailesinden uzaklaşmış. sarışın da sadece uyumaya geliyor. adam ne alaka, niye bunlarla yaşıyor derken işte kirayı falan paylaşıyorlar diyorlar. durum bu yani.

.arada bir miktar sempatiklik olsa da komedi namına hiçbir şey yoktu. salak salak muhabbetler. müziklerle aykırı olmaya çalışmalar ve tabii filmin ağır konusu feminizm. kadın orgazmı üzerine kitap okutturuyorlar, bunu 15 yaşındaki velede yapıyorlar. ha çok sağlıklı olabilir ama 15 yaşındaki velet arkadaşlarından öğrenmesi gerekiyor böyle şeyleri belki de?

.her neyse mal mal işler zaten geçmiş dönem filmleri olunca böyle oluyor. arada seneleri kaybediyoruz. yetmişler falan gibi geliyor bana. kadın 99'da ölüyor. diğerlerinin hepsinin sonları ayrı ayrı mutlu mesut sayılabilir.

.açık sözlülük, adam olmak, erkek olmak, normallik, kadının tek başına hayattaki yeri ve önemi, bu gibi mevzulara dokundurmak istemişler ama işte olmamış. hikayesi zaten hiç olmamış. düşüncesi de olmamış.

.esas hikayesi de velet ile sarışın kızın sevişip sevişmeyeceği. velet zaten 18 altı. kız üstü olması gerekir ama gelip bunla uyuyor sadece. velet buna aşık ama kız kardeşi gibi görüyor. mevzu bu yani. sonunda da haliyle sevişmiyorlar. sevişseler iyice mala bağlayacaklardı.

--- spoiler ---