22 Ekim 2012

Yip Man


bruce lee yüzünden notumu bir puan daha yükselttim. bruce lee'nin hocasıymış zat-ı muhterem ip man, aslında benzetiyordum. genel olarak fena bir film değil ama ne bileyim çin halk cumhuriyeti propagandası gibi geliyor böyle hikayeler. belki yüzde yüz gerçektir ama sanki çinliler çok mu masum? hiç mi istila etmemişler, hiç mi baskın güç olmamışlar. öyle anlatıyorlar işte. 

ha kafa yapısı olarak dedikleri doğru olabilir ama bu tarihi değiştirmez ne bileyim. fazla tek yanlı yani. ikisi de varmış galiba, onu da izlerim. genel oyunculuklar ve kurgu biraz sıkıntılı ama dövüş sahneleri falan güzel baya. sırf bu yüzden izlenir zaten. düblaj mı ne yapmışlar ya da sunumda mı bir problem var bilmiyorum ama sesler ile dudaklar uymuyor. o çok fena.

--- spoiler ---

.hem milliyetçi, hem evinin erkeği, hem paraya pula tamah etmeyen bir kung-fu ustasının hayat hikayesi anlatılıyor işte. çok saygılılar hep, adam yemeğe gelir gibi duelloya geliyor. kapalı kapılar ardında kıçına tekmeyi basıyor ama kimseye bahsetmiyor falan. sırtını sıvazlayarak uğurluyor. öyle de güzel insan bunlar.

.savaş ne ara geliyor, ne ara eldekileri hemen tüketiyorlar. insan hiç mi birikim yapmaz diyesi geliyor. daha velet büyümeden yani çok fazla bir zaman geçmeden oluyor bu hadiseler ama yine de yok yoksul kalıyorlar. üstelik zenginler de yani ne bileyim bu kısmı fazla geldi.

.komik kısımları var bir iki tane baya iyi, dövüş sırasında velet geliyor. "annem diyor ki saldırıya geçsin artık yoksa evdeki bütün eşyaları kıracakmış o" şeklinde laflar ediyor bisikletiyle hemde. işçilere dövüş sanatı öğretmesi, çalışırken takılmaları da komik geldi baya. neyse zaten figuranların her hareketi acayip komik. kamera yok gibi oynatayım derken biraz kastırmış yönetmen abimiz sanki.

.ayrıca ne bileyim mesela uçurtma rüzgarda savrulur ve ağacın dalına takılır. onu almaya gelen genç bir de ne görsün pencereden büyük ustaların duelleosunu görür ve kafasını hafifçe aşağı indirir ve bakar falan gibi bir senaryoyu harfi harfine uygulatmış. hoş olmamış tabi.

.esas adam, esas kadın iyi tabi bu da güzel. toplamda bakıldığı zaman yip man'i takdir etmemek mümkün değil tabi. yiğidi öldür hakkını yeme. adam çılgın, dirayetli bir abimiz. tebrik ederiz.

--- spoiler ---