1 Kasım 2014

Dawn of the Planet of the Apes


güzel film de bir kaç itirazım olacak kendisine. tabi spoiler içine doğru yaparım onları, dışarı taşmasın. genelde maymunlar güzel modellenmiş, hele orangutan tam olmuş, bazıları o kadar iyi değildi. genel aksiyon sahneleri güzeldi. hafiften mesaj verelim de demişler ama pek yediğimi söyleyemem mesajı. gary oldman abi genelde ağırlığını hissettirir ama bu filmde pek öyle olmamış. esas adam hafif cılız kalmış, esas kadın da aynen. yan karakterler de pek iyi değildi. fringe'den tanıdığımız ajan tipi vardı mesela, üzdü bizleri. ilk filme göre puanı daha iyi ama ben ilk filmi daha çok beğenmiştim.

--- spoiler ---

.maymun maymunu öldürmez diyor abiler de düşündükçe bu lafa çok takıldım. ulan sizi insan yapan insan, insanın kurdudur. neden maymun maymunu öldürmesin ki? hem içlerinden kötü de çıktı. bunun yerine ağır mesajı koyacaklarsa işleri bozan insan tarafı olmalıydı. ha yine deli gibi silahlanan insanlardı. gerekirse hepsini öldürürüz diyen yine insanlardı ama işleri maymun bozdu.

.sezar tipi bilge bir abi olmuş. hem alfa hem bilge, hem güçlü hem akıllı. sezarın hakkı sezara yani de sonunda savaş kaçınılmaz sen kaç derken neyi kastetti? üçüncü filmi kastetti herhalde. baştan sona savaştan kaçınan abimiz gerçekçi konuştu belki ama yine de başka çareler aranabilirdi. sonuçta insan kapasitesi de belli ormanlara kaçsalar arayıp bulmaları da öyle kolay olmazdı.

.hikayemiz fena değil tabi, ilk bölümdeki virüs olayından on yıl sonra dünyada pek bir insan kalmamış, virüse bağışık azınlık hayatta kalmış. yaşam mücadelesi veriyorlar. maymunlar kendi yurtlarını inşa etmiş, güzelce avlanıyorlar. güçlüler, akıllılar... derken enerji ihtiyacı hasıl olur ve çalışmayan baraja keşfe çıkar insanoğlu. maymunlar ile karşılaşır. frige ajanımız indirir bir tanesini yok yere. bir sürü hırgür derken sezar orduları toplayıp geliyor insanların mekanına, savaş istemiyoruz akıllı olun diyor.

.yaptığı konuşma pek tatlıydı. insanlar düzgün karşılık veremiyor, aslında macera olsun diye tutup biri bir laf bile etmiyor. onun yerine gözdağı verdikten sonra esas adam ekibiyle ki ekipteki malı almak zorunda kalması da biraz zorlama. o kadar insan içinde bir tek o işten anlayan o var yani, hepsini toparlayıp maymunlara gidiyoruz. ilk karşılaşma zor oluyor tabi ama sezar dinliyor, yardım ediyor.

.derken koba denen tip, insanların silahlandığını görüyor. sezara söylemeliyiz diye gelip sezarı sorguluyor, dayağını yedikten sonra bilgiyi kendine saklayıp devrim yapmayı kafaya koyuyor herhalde. daha sonra silahı alıp gelip önce sezarı indiriyor, sonra insanlara saldırıyor.

.tabi bu aşamada hidro elektrik santrelinde işler iyi gidiyor. yeniden elektriği veriyorlar. orada çalan müzik iyidi bu arada, tam her şey iyi derken diğer tarafa saldırı başlıyor. insanlar pek bir varlık gösteremiyor. çılgın maymun bunlar, cehennemden çıkmışlar öyle böyle değil.

.parmaklıkların ardında biraz da siz takılın diyor sevgili maymunlarımız amma velakin hepsi mi hapsedilmiş? on sene içersinde nufüs ne kadar yenilenir gibi sorular sormak istiyorum. insanlara öfkeleri anlaşılabilir ama ne bileyim biraz zorlama geldi.

.derken bizim ekip sezarı yaralı halde buluyor, biz de zaten öldüğünü hiç düşünmemiştik. iyileştiriyorlar ve tekrar yönetimi eline geçiriyor. alfa mücadelesini çok abartmışlar. hem maymun adetlerini korumak hem konuşmak, hem üstüne göz yaşı falan derken insan biraz allak bullak oluyor.

.zaten konuşma meselesini neden böyle yapmışlar? neden işaret diliyle devam ettiler genelde onu pek anlamadım. konuşmak zorluyor mu? hepsi konuşamıyor mu? bir sürü sorum var bu konuda da alıp da başımı kime sorayım?

--- spoiler ---