10 Haziran 2013

Upstream Color


değişik bir film, gerekli anlatımları sözle değil de görüntü ile yapmışlar. konuşmalar daha çok gereksiz konuşmalar gibi olmuş. hayat döngüsüne farklı bir yerden bakmışlar, domuzlar ile paralellik kurmuşlar. en son kısımda yerli yerine oturan parça ile döngünün tamamlanmış olmasını hoş buldum ama hikayenin geneli çok ağır akıyor. sesler ve müzikler kısmını filmin bütünüyle örtüştüremedim ve rahatsız oldum. ağır akışa ağır müzik yüklemek olmuş. esas adam da pek iyi oynayamamış gibi geldi. bundan gayrisi iyidir, hoştur. farklı bir yerlere götürdü sonu ile...

--- spoiler ---

.hayatın meyvesi çocuklar tarzında alt bir hikayesi varmış sanki. meyveleri bozarsanız bunun da kötü sonuçları olur gibi demek istemişler sanki. döngü bu şekilde ilerliyor çünkü kurtçukların aktarıldığı domuzlar üreyince yavru domuzlar suda boğuluyor ve atıklarından ağaca topğara karışıyor ve bunlarla beslenen kurtçuklar ve çiçekler oluyor.

.olayın kontrol kısmı ile hayatları gözlemleme kısmı pek örtüşmüyor idi. adamın teki öncelikle hırsız ama bu kurtçuk olayının farkında toparlıyorlar büyütüyorlar. uyuşturucu gibi dağıtıyorlar. bir sürü şeyde kullanıyorlar ama diğer tarafta aslında işin üretimini yapan abimiz değişik kafada bir insan. sesleri falan kaydediyor, sesler ile kurtçuklu insanları çağırıp çıkarma işlemi yapıyor. domuzlarla üretiyor falan ve en önemlisi bunların hayatlarını gözlüyor.

.iki olay apayrı ama hani birisi hayatı çalıyor diğeri de parayı çalıyor muhabbeti mi yapmışlar? bilemedim valla...

.romantizm olayı pek ağırlıklı değildi, pek de ağır bir şey yoktu allahtan ama çok ikna edici olmamış böyle. hayat içinde bu da var bak şunlar bunlar demek gibi olmuş. tabi birbirlerine yakın olmasalar bu olayı çözebilirler miydi? orası meçhul.

.ancak ne olursa olsun bir anlamda yaradanına dönmek gibi, kodladıkları sesleri duyup bulmaları, kitapları ezberden okumaları falan hep bu çılgın adamın işleri idi. çekip onu öldürmeleri ve domuzlara (ve kendilerine) özgürlük kazandırmaları da güzel idi. bir anlamda uyuşturucu çetesini de çökertmiş gibi oldular bu halde. iç içe hikayeler daha iyi geçseymiş iyi olurmuş ama bu ağır akışı ile biraz zormuş bu.

--- spoiler ---