11 Kasım 2017

Wind River


etkileyici sahneleri var ama ben biraz sıkıldım. en azından drama boğmuşlar. bir yerden sonra ulan on sekiz yaşında kızın ne işi var orada diyor insan. adam biz güveniyorduk diyor falan diyor filan diyor. şimdi gizem filminin gizemini bozmayayım ama işte bu kadar dramlı gizem yarattığın vakit her soruya cevap vermek lazım. bir de esas karakterin kendi içinde gizemi var, ona falan hiç girmiyorlar. avcılık, nişancılık esas tipin kendi özelliği herhalde. her filmde bir nişancı yönü var. müzikleri ve görüntüleri de güzel harmanlamışlar. karda kar kıyafetleri ile son kısma girilirken aslan yuvasının oralarda şiirle müziği güzel birleştirmişler, dua gibi olmuş.

--- spoiler ---

.bir tane zavallı kızcağız var, 6 mil koşmuş. ciğerleri donmuş patlamış ve ölmüş. biraz tecavüz edilmiş. çıplak ayaklıymış. ilk görüntülerdeki koşan kız buymuş ama kendi kızına ne olmuş. hikayesini anlatıyor ama o da bilmiyor. anne baba şehir dışına çıkıyor. evde parti yapıyorlar, sonra tanımadıkları insanlar geliyor. ortalık karışıyor. kızını evden çok uzakta donmuş şekilde buluyorlar.

.acını yaşamalısın diyor. kızılderiliye öğüt verirken. ağır sanhelerdi. fbi ajanının bu kadar etkilenmesi de pek olmadı. yardım gelmemesi falan hiç olmadı. filmin esas açmazı da oydu zaten. kasten yapmışlar ama olmamış.

.adli tıpçı diyor ki ölüm sebebi soğuktan donmak, öldürülmek değil. o yüzden ben bunu rapor edemem. ulan kışın o kıyametinde yerleşime uzak, çıplak ayakla ve tecavüz edildiği belli bir kadının donarak ölmesi cinayet değil mi? şaka gibiydi yani. bunu kavgasını ediyorlar ama işte kasabadaki polislere ve bir tek fbi ajanına kalıyor hadise.

.polisiyesi çok basitti. iki tane yere bakıyorlar ve katili buluyorlar. zaten şerif de öyle diyor. iyi güzel diyor da başka bir açmaz da burada oluyor. fbi ajanı ağız arıyor, kızın ismini söylemeden bildiklerini fark ediyor. hepsinin ağız burun çizik içersinde. yani bir olay olduğu da bariz. hepsi de şüphe ediyor. polislerin etraflarını da sarıyorlar. bir an herkes silahı çıkartıyor. kıyım başlayacak ama fbi ajanı engel oluyor. derken olayın gerçekleştiği karavana geliyor olaylar. yahu niye oraya kadar geliyor ki? sebep ne yani?

.kızın kaçma izinden bizim avcı dağın tepesinden bu tiplerin olayla ilgisi olduğunu kesin anlıyor ama bu sefer de telsiz yetmiyor. tam telsizle ulaşıyor. şerif o sırada fbi ajanını uyarıyor. mermiler havada uçuşuyor falan filan derken hepsi ölüyor bir tek fbi ajanı kadın kalıyor. uzaktan da avcımız hepsini güzelce öldürüyor. ha bu adamları sırayla indirirken insanın içinin yağı eriyor ama yine de işte bütüncül olmamış. aynı sahneler yine aynı şekilde farklı nedenlere bağlanıp çekilebilirmiş.

.derken tüm olayı başlatan en pislik tip kaçıyor. avcımız yine şak diye eliyle koymuş gibi buluyor. adamı dağın tepesinde paketliyor. gerçeği söylerse bir şans vereceğini söylüyor. adam da itiraf ediyor, sonra bırakıyor dağın tepesinde kaç diyor. sıkıyor mermisini, adam kaçıyor. yüz metre gitmeden şak diye donarak ölüyor. pek seviniyoruz. intikam alınıyor. sevenler espirileşiyor ve film bitiyor.

--- spoiler ---