24 Mayıs 2012

The Last Lions


müzikler süper, görüntüler iyi-fena değil. bir iki efekt mi gerçek mi ayırt edilemez manyak plan var. sunucu çok şiirsel ifadelerde bulunmuş az bayıyor zamanla ya çeviriden ya çok derinlemesine şey etmiş olmasından dolayı yarısı anlaşılmıyor.

ama izlenmesi gereken aslan belgesellerinden stvdekiler gibi değil tabi, ayrıca kalan 20bin aslan için yardım numarası bile verecekleri hale gelmiş mesele. a... hakkaten aslansız bir dünya kötü olur. sikiyim insan oğlunu.

--- spoiler ---

.valla süprizler çok, tabi yavrular ekseninde dönüyor olay, ilk insanların yerlerinden ettiği başka bir sürü bunlara saldırıyor. koruyucu erkek aslanı öldürüyor, ağzı burnu parçanalıyor. esas kızımız onu çağırırken ölmesi falan kurguysa bile güzel olmuş pek vurucu.

.sonra bu 3 yavrusu ile kaçarken, nehirde timsar kapıyor bir tanesini. bahtsız aslanı savanalarda türlü hayvanlar kovalıyor.

.nehirde bir adayı yuva belliyor, gelip geçen hayvanlardan atıştırıyordur herhalde pek gösteremişler bunu orası baya başarısız olmuş. topu topu iki adet başarılı av gösteriyorlar ama yavrular büyüyor, aslan çok kilo kaybetmiyor falan filan.

.neyse bu bizon yavrusunu hüplettiğinin ertesinde (yine kurgu değilse tabi) bizonlar geliyor bunun olmadığı zaman yuvayı basıyor ve iki yavrudan dişi olanının arka ayaklarını eziyor.

.tabi yine acayip bir şekilde toparlamışlar, dişi aslan geliyor bunları çağırıyor. dişi yavru cevap veriyor. neyseki hayatta falan diyor sunucu. aynı zamanda götüne koduğumun sırtlanları falan geliyor, yavrusunu savunuyor falan derken, onları uzaklaştırıp ilerlediğinde. kameraya yavru dişinin annesini takip ederken arka ayaklarını sürüdüğü çarpıyor.

.yani bu kadarını kurgulamışlardır, bu kadar çarpıcı hale getirmek için ama o ezilmemiş kalan iki patisi ile annesini takip eden dişi aslan inanılmaz bir görüntü idi.

.duruma nasıl karar veriyor bilemiyorum ama arkada bırakıyor yavrusunu, sonra delleniyor, sürüye tekrar saldırıyor falan filan derken daha önce iki üç defa kapıştığı diğer sürü bunun yanına geliyor ve anlayamadığım şekilde bunlar aralarında anlaşıyor ve bizonlara saldırıyorlar.

.nasıl bir mekanizma burası da çok ilginç normalde kaç defa kavga ettiler ama bir noktadan sonra hem bizon avlamaya yardım ediyor hem de bu hengamede yine sürpiz olarak ortaya çıkan kalan erkek yavruyu korumasına yardım etmiş oluyorlar.

.bu şekilde de film sona eriyor, erkek aslan büyüyor falan filen. yani senaryoyu hayli iyi yazmışlar. pembe tablo yok ama tabi kalan son yavru olması da böyle üzgünlükler içersinde değil de hayata ve aslanların hayatta kalışına bir umut ışığı olarak verilmiş mesaj ile bitirilmesine yol açıyor.

.böyleyken böyle, yalnız yine ne varsa dişilerde var diyesi geliyor insanın. erkek aslanlar zaten birbirlerini parçalıyor anında. yavruları desen iki dakkada öldürüyorlar. dişi aslan da öldürmesi gerekir idi ama bu sefer öldürmüyor yavruyu ve bir anlamda sürüden yavruyu korur moduna geçiyor. bunlar ilginç şeyler tabi.

--- spoiler ---