11 Kasım 2018

This Is A.I.


öylesine denk gelen bir belgesel, başlangıç kısmını bir miktar kaçırmış olabilirim ama zaten yeterince uzunmuş, ancak bitirebildim. yapay zekanın içeriğine dair pek bir bilgi vermediler. en azından benim izlediğim kısımlarda yoktu. başlangıç kısmını daha sonra denk gelirsem ekleyebilirim. böyle de kalabilir. yapay zekanın günümüz kullanımlarını güzelce toparlarmışlar. bir kısmını hiç duymamıştım, bir kısmı bilinen şeyler. değişik kafalar yaşayan futurist insanları ve devamlı gördüğümüz belgesel bilim insanlarını oturtmuş konuşturmuşlar. izlemesi kolay, arayüzleri ve görüntüleri vasat bir belgesel olmuş. yapay zeka muhabbeti için izlenir.

--- spoiler ---

.yapay zekanın ne olduğunu geçtik. adamlar yapay zeka ile veletlere öğretmeye geçmişler. ipad'ler ile özel programlar kelime falan öğretiyor. yetişkinler için de programlar yapmışlar. hepsi iyi güzel ama insan bilinci beklentisi biraz abartı olmuş.

.bir tanesinin dediği gibi yapay zeka programlaması, bilinç meselesini insan programlayamayacak ama bir bilgisayar diğerine bu konuda yardım edecek, belki hepsi birleşip bilinci oluşturabilecek diyor. insan yapımı bir şey kendini aşacak anlamına geliyor. kavramsal olarak pek mümkün değil ama diğer taraftan mümkün de olabilir. karmaşıklık düzeyine bağlı  gibi geliyor bana.

.kör birinin kolundaki uyarıcılar ile yolu tahmin eden bir sistem ile maratona katılması gibi bir kısmı vardı ki büyük hayal kırıklığı yarattı. çoğu kısımda yaptıkları aletler çalışmadı. diğer sinyallerden falan etkilenmiş ama en azından başlangıcı yaptık diyorlar.

.çarpan şeklinde artma meselesi iyidi aslında, ilkin düşük tekonoloji, katlanarak artıyor. ilk örneklerine kıyasla çok uçuk bir noktaya geliyor ama bilinç yine de böyle bir sonuca bağlanamaz gibi.

.iş makinaları olarak yaptığı işi öğrenen makine meselesi yapmışlar. o da güzel aslında. adam tutuyor makineye öğretiyor. tabii program arayüzünü de öğrenmesi gerekiyor. ilk başka bir iş yaparken şimdi robot teknisyeni olmuş. robotlar bir taraftan işleri elinden alsa da yen işler doğuracak diyorlar. gayet de haklılar.

.verilerin çokluğu, işlenmesi, insanların devamlı gözaltında tutulması, tercihlerinin kaydedilmesi gibi muhabbetler de biraz garipti. çinde yüz tanıma sistemleri ile insanları zaten fişlemeye başlamışlar. trafik kurallarını ihlal eden yayaları ifşa ediyorlarmış. yatırımlar çokmuş, adamlar bilim kurguya çabuk geçecek.

.esas garip olan israilli bir şirket sadece yüz analizi ile suçluları tahmin etmeye girişmiş. bu kadarı da pes  diyor insan ama diğer taraftan at hırsızlarının genel bir görünüşü de var, ilginç bilgiler bunlar. sadece yüz hattı mı? yoksa diğer imaj sorunları mı? ben bunları bilemem.

.zengin çocukları daha çok kelime öğreniyor, daha küçük yaşta daha gelişmiş oluyor. fakirler öğrenme güçlüğü çekiyor diyorlardı. hepsi birbirine bağlı, değişik model insanlara geçmişler. biz o kadar fark edememişiz.

.sağlıkla ilgili kısımlar biraz sönüktü, ilgimi de çekmedi aslında. dna'dan hastalık tahmini de yapsınlar. filmlere göndermeler de pek olmadı.

.başlangıçta kaçırdığım kısımlara baktım da 15 dakikadan fazlaymış sanki. denk gelirsem buraya ekleyeyim bari.

--- spoiler ---