18 Ekim 2015

Cobain: Montage of Heck


kurt cobain hakkında değişik bilgiler edinebiliyoruz iyi güzel ama baştan sona bu nasıl hayatlardır, bu nasıl insanlardır şeklinde düşünce ile gelip geçiyor. courtney salağını temin ettiği videolarla falan yapmışlar herhalde. doğumundan itibaren başlatıyorlar, aile meselelerine güzel dokundurmalar içeriyor. sonra ortaya çıkış ve özel hayatlar ve çöküş şeklinde ilerliyor. video olmayan yerler animasyonlarla falan tamamlanmış. müzikler falan işte malum, görüntüler güzel. kurt'ün gözlerinde bunalıma iyi zoom yapmışlar. buhranı anlamak için güzel ama ağır saçma hayatlara maruz kalmak açısından kötü bir film olmuş.

--- spoiler ---

.bir kere kurt babasından dertli, annesine nefretli bir oğlan imiş. ergen isyanı hiç bitmemiş. dalga geçilmekten de ölesiye korkan bir çocuk olmuş. kendi tipinin farkında olmayan biri olmasından dem vuruyordu mesela courtney, hakkaten öyle sanki.

.çocukken annesi babası boşanmış da sanki bir tek onunki mi boşanmış? babası sevmiyormuş bunu da sanki dünyada sevilmeyen bir tek çocuk kendisi. zamanın ergen isyanlarının sesi olmuş, pat diye şöhrete kavuşmuş ama bunu istemedim ki diye laflar etmeyi de ihmal etmemiş. gerçekten istemediyse sixto rodriguez amcamıza bir baksaymış iyimiş. searching for sugarman belgeselindeki şöhret meselesi nere, bu nere?

.kötü çocukluk, kötü akrabalar, boşanmalar, üvey annelerin kovması falan filan derken işte öyle asi bir tipmiş. kendine geldiği vakit, çalışıp para kazanıp kendisine bakacak bir hatun bile bulmuş ama şöhrete kavuşunca hatunu şutlamış. bu da çok acayip bir bilgiydi mesela.

.şimdi hatun samimiyetle sevmiş olabilir ama son hali çok fenaydı. gençlik yıllarındaki dengeyi bilemedim ama kurt bildiğin erkek güzeli, hatun da bunun hatrına tutup bakmış mı diye içimden düşünmedim değil.

.neyse underground miktarda takılmalar, yaptığı çizimlerden değişik şekillerde hikayeler anlatmalarla falan filmin ilk kısmı geçti bitti. son kısımda malum courtney salağı vakası. hamileyken eroin falan kullanmış. çektikleri ortak videolar bildiğin karın ağrısı gibi, insan başkası adına utanıyor yani o derece kötü.

.kafalar her daim güzel gibi, bebekleri olmuş ama adam olamamışlar. ne diye yapmışlar diye insan sormak istiyor. böyle acayip saçma sapan hayattan da kafasına sıkarak ayrılmış. ha kazandığı ile yedi sülalesi yoksulluk çekmemiştir de işte göremediği baba sevgisini evladına gösterebilmiş mi? o kadar atar gideri nereye gitti şimdi diye de insan düşünüyor işte.

.intihar mevzusu konusunda fazla bir şey demediler. hani sanki böyle bir çocukluk, böyle bir aileden başka ne olabilirdiye getirdiler o kadar. 

--- spoiler ---