30 Kasım 2014

Ape Man


beklediğimden iyi çıktı bu belgesel, aslında reality-show demek daha uygun. belki sosyal deney yapan belgesellere başka bir şey deniyorsa ondan olabilir. evrim olayını kabullenmişler, maymun ata falan demek yerine direkt şempanzelerle, gorillerle falan kıyaslıyorlar insanları. temel içgüdüler aynıdır hesabından yola çıkarak vücut dili ve insanların davranışlarını gözlemliyorlar. dikkat çektikleri ayrıntılar ve deneyleri komik derecesinde ilginç, o yüzden denk gelince izlenebilir bir yapım diyebilirim, devamına denk gelir miyim? ondan emin değilim, üç tane bölümü var. natgeo kanalında...

e01:
the alpha male

--- spoiler ---

.alfa erkek olayını incelemiş abilerimiz. temel olarak maymunlar ile benzeriz diyorlar. vücut dilinden yürümeye, baskın davranışlardan boyun eğme davranışlarına kadar hepsi benzer diyorlar. örneklerle geliyorlar, insan hayret ediyor.

.üç beş sosyal deney de vardı tabi. deneklerin olaydan haberdar olmamaları ve onlara maymun diye hitap etmelerine nasıl izin vermişler onu anlamadım. ilk deneyde barda milletin içkisini çalan tipler var. biri 1.60 boyunda diğeri 2.10 boyunda, rakamları doğru hatırlıyor muyum bilmiyorum da mesele anlaşıldı herhalde.

.kız arkadaşınızın dediğinin aksine boyut önemlidir diye laf da sokuyor abilerimiz. minik eleman içkiyi alınca itiraz ediyorlar, geri alıyorlar falan ama dev abi alında çoğu ses etmiyor. dut yemiş bülbül gibi kalıyorlar üstelik. el içinin üste gelmesi çaresizlik falan diyorlar maymunlardan örnekle...

.daha sonra gösterdikleri bir tanesi itiraz ediyor ve bardağı elinden kapıyor onunda tek nedeni yanındaki kız imiş, yanında kız olunca içindeki alfa ortaya çıkarmış. bu dişi ve çiftleşme mevzuları fenaydı.

.alfa olmayan tipler hayvanlar dünyasında alavere dalavere ile çiftleşirlermiş. alfa görmediği bir ara dişi yanaşıyor ve maymun çakıveriyor. olay bu kadar imiş, o kadar ile oluyor mu diye sormak istedim de maymunu bulamayız şimdi.

.tamircilerin deneyi de pek enteresan idi. adamların odaya girişinden yürüyüşüne alfa olup olmadıklarını gözlemliyorlar. tokalaşma, selamla, kişisel alan, ilgi odağı olma gibi bir sürü kriterleri var. açıkladıkları pek mantıklı geliyor insana. tipler de hakkaten maymun. hareketler de öyle. ortama kız girince haller falan değişiyor, yetmiyor kıza haftasonu ne yapıyorsun falan demeye getiriyor iki dakikada, lan noldu? bir dur. nasıl deneklermiş pek anlamadım ben bunu, farkındalar gibi geldi bana. 

.kız bunu tersleyince alfalığı sallanıyormuş, hayalarına tekme atmış gibi oluyor. adam kendini şaşırıyor falan hehe. daha sonra alfa uzmanı grubun içine karışıp sorun çıkarttığı zaman gerçek lider alfa davranışı sergiliyor bizim kaslı zenci, sakince ortamı yumuşatıyor. insanlara iltifat ediyor ve grup arkadaşlarına arka çıkıyor.

.amerika başkanları, yürüyüşleri, tavırları, beyaz saçları falan derken bir yandan maymun görüp durmak gülümsetiyor insanı, koskoca amerikanın başları ama hala maymunlar. böyle bir belgeseli türkiyede çekseler kasedi yedirirlerdi herhalde ya neyse işte.

.son deneyde maymun kılığına girmiş bir tipin bir grup insana saldırması ve ortamdaki hatunu koruma meselesine dikkat çekiyorlardı. alfa abimiz aynı zamanda cengaver de çıkıyor, kanlı bir filmde olsa o eleman öldüydü ya şimdi sosyal deneyli bir film olduğundan bir şey gelmiyor başına. kadın uğruna kendini tehlikeye atıyor ve kapıyı kapatıyor.

.bunjee jumping olayı, maymun taklitleri falan artık komikti, insanları yüreklendirmeye yarıyordur elbette de işte normal bağırsan da fark etmez zaten. kutuma dokunmayın olayı da iyi idi. erkeksi bağırınca insanlar itaat ediyor, diğer türlü eziyorlar geçiyorlar elemanı, haliyle tabi ama şimdi maymun çığlıkları çok da erkeksi sayılmaz aslında, buna cevap veremedi ateistler.

--- spoiler ---