21 Eylül 2014

Transformers: Age of Extinction


dünyanın en iyi filmi de olsa iki saat sonrası beni bayıyor bir kere. son kısımlara artık içim kıyıldı. yeni model transformers şekil değişimini ve genel animasyonları da çok beğenmedim. senaryosunun bazı kısımları fena değil, bazı yerleri çok zorlama. yan karakterler, sevgili ve amca tipi hiç olmamış. bir yerden sonra dünyaları yıkmaları çok sıradan kaçmış, model midir? maket midir nedir, allah ne verdiyse yıkalım gari demişler. izlemesi bile yorucu oldu artık yani o derece. müzikler standart idi ama arada çalan hoş bir melodi vardı. bulup da listeye ekleyebilirsem iyi olacak. öyle işte son transformers filmi ve devamını da getirecek gibiler. aslında bu film yerine olası devama geçselermiş daha iyimiş. dünyada geçen hikayeler yerine yeni bir şey yapmış olurlardı.

--- spoiler ---

.optimus abi sonunda yaratıcılarına meydan okuyarak gökyüzünde kayboldu. yaratıcıların kavgası falan iyi olabilirdi. nedenler meselesi daha iyi olabilirdi. neden buradayız muhabbetinden neden dünyaya dadanmışlar bu kadar falan. bu bölümde spark'larını topayan tip niye bunu yapyıor? yaratıcıların derdi neymiş falan hiç açıklanmadı.

.bir baltaya sap olamamış mucit eleman optimus abimizin yıkıntısını bulur tamir eder ve olaylar başlar. tabi öncesinde ilk dinozorları görürüz, bu tohumlayan tipler 65 milyon yıl önce gelmişler de dünyayı tohumlamışlar dinozorlar ondan yok olmuşmuş. bu fasıl fena değil aslında da ne bileyim şimdi organik materyal mi gerekiyormuş metalin ruhu için? eğer öyleyse şehrin göbeğine atmak neden? şehirdeki toplam insan materyali ne kadar olacak ki? ormanlık alanda çok daha fazla materyal vardır mesela.

.bir diğer aklıma yatmayan mesele, megatron'un parçaları meselesiydi. zorla fazladan kötü adam yaratmış oldular. tamam olsun gelsin de topladıkları parçada auto-robotlar'dan da bir sürü vardı? onlar niye bilinç kazanamadı da bir tek megatron kazandı? biraz açıklama yaptılar gibi ama pek beni tatmin etmedi, çok da dikkatimi vermedim.

.dinozor zamanı dünyaya gelip dinozor formu almak nedir? onu da çok anlamlı bulmadım. hani mekanik form ile takılıyorlardı? madem öyle şimdi niye insan formu almadılar? hadi robotlar insana benziyor da dönüştükleri zaman bu böyle oluyor, işin özü araba, uçak vs tarzı takılıyorlar ya bu mesele için açıklanması gereken bir istisna yapmış oldular ve açıklamadılar.

.esas kızımız bates moteldeki hatun idi, arada şorttan çekim falan da kaçırmamışlar. dünyalar yıkılıyor yüzüne zoom geliyor falan biraz abartı olmuş. tüm macera içinde ortalıkta olmasının hiç bir anlamı yoktu mesela. bir yere saklanması gerekiyordu. hani olayda bir güzel de olsun diye iliştirilmiş gibiydi. aslında tüm insan karakterleri gereksiz gibiydi nerdeyse. sonunda zorlama bir sahne ile optimus'u kurtardılar buna cevaben de olmaz işte öyle. koca optimus göğsündeki kılıncı çıkartamaz mı be?

.çin ortak yapımı meselesinden filmi uzatmışlar ve son kısmın büyük parçasını buna ayırmışlar gibi geldi bana. evlere dalmalar, karate bilen elemanlar, sokaklar binalar falan derken para verdik bari biz de çıkalım hesabı olmuş sanki. filmi de çok fazla uzatmış boş yere. kısa olsa keyifle izlenebilecek aksiyon sahneleri kabak tadı vermış haliyle.

.bu arada frasier dizisindeki abimizin bu kadar ağır abi rolünde oynamadı enteresan geldi, olmuş yani. dünyayı yok edecek hırslı bilim şirketi başkanı, gözlüklü abimiz de fena değildi. japon kadın ve bilim insanı sarışınımız da çorbada çeşni hesabı hoşlardı.

--- spoiler ---