15 Aralık 2017

The Crucifixion


baya dandik bir korku filmi gibi başlayıp biraz toparlıyor kendini. son kısmı aslında hoş olmuş ama bitişi aceleye getirmişler. şeytanları da çıkara çıkara bitirmediler bir de romanya turizm bakanlığınca bunu yapalım demiş gibiler, turist rehberi tarzında romanyanın mekanlarına giriyoruz. manzarasını izliyoruz. bu kısımlar fena değildi. kırık ingilizceler hep bayat geliyor artık. üstüne bir de dandik oyunculuklar, korku filmi için bile mantığı olmayan işler eklenince şaka gibi bir başlangıcı var, sonra kendi çaplarında iğrençlikleri güzelleştiriyor. şeytan olur da iğrendirmez mi? biraz da geriyor son kısmı, o açıdan belki bakılabilir ama baya bir şeytan sevmek lazım.

--- spoiler ---

.şeytan sevicilik, öyle bir şey herhalde. esas tiplerde sorun olsa, kilise bu işi yapmış olsa daha güzel olurdu. gerçek bir olaydan esinleme diye başlıyor. papazın teki şeytan çıkarma yüzünden karının tekini öldürüyor, hapse atılıyor. bunu incelemeye bir kızcağız geliyor, onun da hikayesi çok karışıkmış. allahına kadar küsmüş, anası kanser tedavisini reddetmiş ölmüş, o yüzden kavgalıymış. hikaye bu yani.

.gazetenin müdürü dayısı, gitme etme diyor ama kız çok ısrarcı, gidiyor romanyaya olayı araştırıyor. hemen cenazelere katılmalar, yetmiyor hemen haçta şeytan çıkarma ayini yapılmış yerlere dalmalar. psikopoz arkadan gelip bunu kovuyor movuyor. böyle salak saçma sahneleri var.

.sonra hiçbir şey olmamış gibi röportaj vermeler. tarafların aileleri ile görüşmeler. bir de kaba sakallı genç bir rahip ile görüşmeler. adamı rüyasında uygunsuz şekilde görmeler. inancın kuvvetli olmazsa sana şeytan kaçar yavrum diyor ama dinletemiyor.

.yolda dilsiz gençten laflar duymalar üzerine gitmeler, bu şekilde de bir malca ilerleyişi var ve tabii sonunda beklenen oluyor tenhalarda içine şeytan kaçıyor. gencimiz çingenmiş, şaşırmadık tabii.

.meğer bu şeytan bulaşıcıymış. ilk bu gençteki şeytanı çıkarmak için rahibin teki çabalamış, ya kendi içine kaçmış ya başka bir şey. atmış kendini kilisenin damından aşağı, bunu gören evladı gibi sevdiği diğer şeytanlı kadın da ölüsüne sarılmış, o ara şeytan kadına kaçmış. işte apış arasındaki örümcekleri böyle açıkladık. en çarpıcı sahnesi buydu herhalde. tabii kesit kesit anlatıyorum. yoksa uzun çeker.

.kadından şeytanı çıkarma görüntüleri devamlı muhabirin soruları ile tekrar tekrar anlatılıyor. şeytan kaçan şahsı haça bağlama fikri aslında güzel. haçtan keyif almıyorlar ya direkt üstüne basıyorsun. kadın dayanamıyor ölüyor, o kadarı olmamış ama fikir güzel. öldüren papazı da sonra salıvermişler, şeytan çıkarmaya devam ediyormuş. muhabirin bunla bir ilgisi var mı? niye içine iki dakikada şeytan girdi, iki dakikada çıktı. onlar falan zaten hiç olmamış.

--- spoiler ---