10 Nisan 2017

Split


pek akıcı bir hikaye yapmışlar, esas eleman da iyi oynamış. film de yağ gibi akıyordu. sonu da fena değil. dialoglar da hoş. çekim ve müzikleri de tadında yapmışlar. insan bir filmden daha ne ister diyeceğim ama tabii korku filmi için demiyorum bunları. aslında gizemi, olayların açıklanması tatlıydı, korkusu yetersiz. gerilimi idare ederdi. belki şaşırtmaca olarak başka şeyler katabilirlermiş, ona zahmet etmemişler. esas kızın sıkıntılı karakterleri oynadığını hatırlıyorum, bunu da oynayabilirmiş. yine çocuk istismarı ile ilgili bir alt konu girmişler, çarpıcı oluyor ama ne bileyim bu kadar da filmlerde görmek ne kadar iyidir? değildir? orasını bilemedim. böyle gizemli, psikolojik gerilimli, yönetmenin başka filmine göndermeyle bitiyor da çok alamadım ben o göndermeyi. hikayeyi bilmiyorum, bahsedilen filmi izledim mi? onu da hatırlayamadım, hintli abimiz biraz artistlik yapmış sanki.

--- spoiler ---

.durduk yere kaçırılan üç kızın hikayesi ile başlıyor film. böyle zincirlenecekler, eziyet edilecekler falan mı diyoruz? onun yerine adam kadın konuşması ve adam konuşması sahnesine geçiyoruz. çoklu kişiliği varmış ama ne çoklu, tam 23 tane!

.kevin esas kendisiymiş. annesi buna eziyet etmiş, o da beynini çoklu kişiliklere bölmüş. dennis obsesif olan tip, tehlikeli biri. bir tane kadın karakter, bir çocuk karakter, bir hindu, muhammetten falan bahsediyor, bir keşiş gibi bir tip, bir de devamlı ortalarda olan modacı gay bir tip gibi tipini gördük. tabii en son yaratık geldi o ayrı.

.23 karakterin hepsini oynatmamışlar, niye 23 değil mi? oynatabileceğin kadarını yap. neyse adam hepsini güzel oynamış. esas mevzusu da acı çekenler esas erenlerdir tadında bir şey, evrimin üst halkasıymış bunlar. beyinleri ile vücutlarına hükmetmişler. biraz bilimsel geyik karıştırıp, şeker hastası olana insilünü falan gibi bilgiler vardı. kör bir tane kadın varmış misal, aslında çoklu kişiliği körmüş, şaka gibi.

.ne kadarı gerçek, ne kadarı değil bilinmez ama babasının gittiği tren garında yaratığı karşılaması garipti. niye öyle karşılıyorsun. sanki biri gelecek gibi ama adam trene bindi ve kaslarını iki katına çıkardı. damarlar çıktı. gözleri kanlandı ve çiğ çiğ insan yemeye başladı. bu da nesi diyor insan, bir acayip. belki bu sahneleri artırabilirlermiş ama tadında bırakmışlar.

.esas saçmalık kısmı, doktorun bu tipe gecenin bir vakti kimseye haber vermeden gelmesiydi. birine haber verse, şu kadar saat gelmezsem şuraya polis yollayın dese en makulü olurdu. ha hepsi zaten bu kadar zaman içinde bitti ama yine de bir korku filmind de polis iş bitmeden gelsin değil mi?

.esas kız ilkin bir şeyler yapacak, avcı babasından öğrendiği numaraları gösterecek dedik ama amcası tarafından istismara maruz kalıyormuş. üzerinde kesikler falan var. kendisini mi kesiyor? kim kesiyor orasını pek anlamadım. özel gücü falan da yokmuş, sadece acı çektiği için adam bunu bıraktı. yoksa çıplak elleri ile demirleri bükmeye başlamıştı. pompalı tüfekten nasıl kurtulabildi? orası da çok abartıydı.

.derken mail ile yardım istemeler, doktorun gelişi, öncesindeki kaçma teşebbüsleri. iki kız şak diye öldü, pek bir rol vermemişler. hızlı aktığından böyledir belki ama çat diye bitti film. sonunda belki kızın da çift kişiliği olur, bir tanesi amcasını öldürürdü ama öyle bir şey yapmadılar. amcası almaya geldi ve öyle bitti film.

--- spoiler ---