30 Ekim 2016

The Ones Below


havası gerilimli ama öyle çok germiyor, bir garip hissiyat yaratıyor. esas kadının göz altları filmden daha çok gerdi beni, bir türlü sağlıklı bakamadı. devamlı bir sıkıntılı haller, sıkıntılı bakışlar. bbc film imiş. başrollerde walking dead'in vali tipindeki abimiz, bir tane sarışın, bir tane normal eleman, bir tane de arızalı kadından oluşan bir film işte. dört kişi, iki dairede film yapmışlar. senaryo fena değil aslında. sonu daha çarpıcı olabilirmiş. görüntülerde hafif donuk, hava yakışmış. müzikler de hafif gerilimli yine işte idare eder. vakit öldürmelik, öylesine bir eser ortaya çıkarmışlar sağolsunlar.

--- spoiler ---

.hamile kadın ve yeni gelen kiracıları gibi başlıyor film. şimdi bu yeni gelen tipler de hamile miydi gerçekten? kadını çıplak da görmüştü, yani gerçekten hamile olmasa anlardı herhalde değil mi? 

.eğer gerçekten hamile ise bir intikam hikayesi olmuş da ülen hamileyken sarhoş olmak, sonra karanlıkta ısrarla adım atmak, sonra da merdivendeki kediye korkup düşmek nedir? hadi düştün, ambülans çağırmak yerine kadını kendisi taşıdı. o da salakçaydı. hani böyle bebeği kaybedelim diye zorladılar gibi oldu, o yüzden filmin sonuna kadar kadın hamile değildir, kandırmacadır diye düşündüm ama açıklama yapmadılar.

.kandırmaca olsa, bebekleri olmasa ve gözüne bu salak çifti kestirmiş olsalar daha çarpıcı olabilirmiş. onun yerine manyak tip, ayakkabılarını çıkartıyor ama dışarı da çıplak ayakla basıyor, sonra efendim bebekleri ölüyor ama tatilde kendilerini toparlıyorlar. geliyorlar doğum yapılmış. pek sağlam olmayan kadının kafasını yemesine sebep oluyorlar. bebeği çalıyorlar. kadına da ilaç verip küvette boğuyorlar. nasıl yani diyor insan?

.çocuğu nehre atmış gibi yapıyorlar alıp kaçıyorlar, adam da bir şeyden şüphe etmiyor. evde kalması gerekirken gelen telefon dahi hepsi düzmeceydi. sırf bunun için uğraşmışlar ama işte adam mal olunca yapacak bir şey yok. kadın da bok yoluna ölüp gidiyor.

.böylesi daha iyi diyor sarışın kadın, güya çok sevecen, candan ama komşunun çocuğunu emziriyor. insan hayret ediyor. kadının ilk delirme hali de garipti aslında ama hemen odaları düzeltmişler. hafif düzeltmişler. sanki böyle deliymiş gibi gösteriyorlar da bir tek şey sormak istiyorum.

.bu ülkede adlli tıp yok mu? polis yok mu kardeşim? kadının zehirlendiği? uyuşturulduğu falan nasıl belli olmaz?

.neyse ki tüm bunlara yol açan kediyi kesip biçmediler. sadece ortadan kayboldu. zaten öyle deyince anladık öldüğünü, bir günahı yoktu onun.

--- spoiler ---