20 Aralık 2016

Persona


tek kare penis fotoğraflı çok mesajlı bir film imiş. adamlar niye o penisi oraya soktular diye bana dert oldu. sanat bu mudur şimdi? göndermelerine koyam diyerek başladım ama beklediğimden daha hızlı geçti bitti. bir buçuk saatten daha az olmasının da ilgisi olabilir. renkli dönemlerden siyah beyaz çekilmiştir herhalde. insanın kendiyle savaşı gibi bir konu benimsemiş olmalılar. en azından ben öyle anladım. hafif dünyaya tepkiler, hafif eleştiriler. araya saçma sapan görüntüler ve karışık dialoglar da serptin mi al sana sanat filmi işte. oturdukları yerden iki kadınla film yapmışlar. ne diyelim bilemedim. müzikler pek yoktu, saçma sapan efektli bir şeyler karıştırmışlar. eskiden bunlar modaymış herhalde.

--- spoiler ---

.oyuncu kadının tekinin başına bir haller geliyor. oyunu sırasında her şeyin yalan olduğu, kendisinin de mal olduğuna karar verip susuyor. filmin onundaki heykelden de onu anlıyoruz aslında.

.sonra bunu yatırıyorlar hastaneye, doktor ben senin derdinden anlıyorum derken hoş şeyler söylüyor aslında ama kadının çeneyi bir türlü açamıyorlar. susmaya devam ediyor. buna pek yakınlaşan hemşireyle birlikte de takılmaya karar veriyorlar.

.pek samimi oluyorlar, artık yiyişecekler diyoruz ya neyse ki o kadar sanat yapmıyorlar. kadıncağız konuşuyor. bu mal dinliyor. arada sarhoşken kalk buradan yerine yat dediğini duyuyor ama hayalmiş hepsi. sonra saçını elleyişi de rüyaymış. şapkasını takarken de üstüste çekim yaparak hayretler içersinde bıraktılar bizleri.

.derken bu özel anılarını anlatıyor, grup seks gibi bir şeyler yapmış. tanımadığı adamlarla sahillerde yiyişmişler. bu anlattıklarını doktora mektup olarak yazdığı için pek kızıyor. cam kırıkları koyuyor yere, sonra çıldırıyor. ben senin gibi değilim diyerekten kafaları yemeye başlıyor.

.aynı yüzden, yüze yakınlaştırarak iki çekim alıyorlar. anneli, hamilelik ve sonrası süreçlerinden dem vuruyorlar. baştaki mal oğlan ve yatakta rahat edemeyen velet falan buna dalalet olmalı. anasıyla barışmamış, fotoğrafına elini süren velet muhabbetini çocuğunu kabullenememiş anneye yoruyoruz. artık kimin saçma hayatı ise kendisini kaybediyor kadın.

.tokatlama sahnesi fena değildi de öncesinde niye kolunu kesip kanını emdirdi onu anlayamadım. sen kan emici bir mahluksun, içten çürümüşsün mü demeye getirdi nedir? tokattan sonra da artık olay bitiyor. toparlanıyorlar ve film orada kopuyor. 

.son kısma yine hafif karışık görüntüler, sanki hepsi çekimmiş edaları ile bir şeyler karıştırmalar derken kadına hiç dedirttiriyor ve işte böyle, böyle de olacak diyerekten bir şeylere gönderme yaparak dialogları da bitiriyorlar.

--- spoiler ---