18 Eylül 2014

Edge of Tomorrow


film hakkında malumat olmadan izlenmeli, spoiler demiyorum hiç bir malumat olmamalı. keyfi tam olarak öyle çıkar. son zamanlarda maksimum seyir keyfi sağlayan filmlerden oldu benim için. film bitmesin istedim o derece. ha sonunu o kadar beğenmedim ama tahmin ediyordum öyle bir şeyler olacağını. aksiyonlar desen zaten çok iyi olmuş, müzikler gayet güzel, esas hatun da öyle. tom abimiz ilkin uyuzdu ama sonra kendini buldu. yine de yaş başını almış gidiyor tabi. bilim-kurgu aksiyon için fevkalade bir film. bir yerinde histerik kahkahalar bile attım, o derece çılgın bir film olmuş. teşekkür ediyoruz.

--- spoiler ---

.rita beni bul dedikten sonraki ilk uyanışta, yuvarlanarak şınavdan kaçma sahnesinde gözümden yaş geldi. kamera tom abimizle birlikte dönmedi kütürt sesi ve çavuş neden şimdi bunu yaptı dediği an ben koptum.

.geri dönüşlerin kötü bir tarafı olmamasına biraz kafam takıldı ama zaten uzaylı dostlar kendileri için tasarlamış. ondan dolayı bir mantığı vardır elbette. tabi madem zamana hükmediyor bu yaratıklar tüm bunları nasıl öngöremiyorlar o da biraz zor açıklanır cinsten konu olmuş. üstelik dünya fethedici bu abilerin ne istediği de belli değil. buralara girmemişler. oksijen diyor masum köylünün biri bar sohbetinde o kadar.

.filmde bunlara zaman da kalmamış herhalde, tekrar aynı günleri yaşayıp başarıya ulaşma meselesi üzerinde durmuşlar. tabi psikolojisini nasıl dağıtmadı? steins;gate aklıma geldi bu noktada. o meseleye de pek girmemişler. sadece bir kez kaçtı olaydan onda da öldü gitti.

.eleştirilebilecek son mesele de adam öldürmeden hapsedememeleri idi. hem zamanı biliyorlar, kanın karıştığını biliyorlar. hem de tom abimizi bulup öldürmeden halledemiyorlar. bir kez bu ihtimal oldu, onda da kendini öldürmeye çalıştı. sonra suda boğuldu. yani gayet mümkündü bu kadar güçlü tipler için, milyon kez öldüreceklerine. öldürmeyiverseler kazanacaklarmış. üstelik tek kaynaktan enerji almak, tek kaynaktan bilgi aktarımını da gerektirir gibi ya neyse çok da girmeyelim o meselelere.

.zaman döngüleri olan filmleri zaten seviyorum. ilkin böyle bir film olduğunu tahmin etmediydim. hayal sandıydım, lan bıktım hayallere falan diyecektim ki işlerin rengi değişti. iyiki de değişti.

.medya yüzümüz (bu arada ilk görüntülerde oyuncu görüntüleri ile gerçek görüntüler ayrık duruyordu) tom abimizi savaşa gönderilmesi ile başlıyor mesele ve sayısız kez ölerek usta bir savaşçı oluyor. benzer güce kavuşmuş sevgili rita'yla beraber omegayı bulup hallediyorlar ve dünyalar kurtuluyor.

.tabi omega kanı ile pat diye başka bir geçmişe gitme meselesine girmeden olmaz. yine bir döngü müydü? alfaları korumak için yapılmış iyi güzel de omegaların koruması da aynı mı yani? mutlu son için biraz kasmak gibi olmuş yani o patlama sahnesinden sonra ikisi de ölse isimleri unutulsa da isimsiz kahramanlar olarak dünya ansa film on numara olacakmış. belki insanların içine umutsuzluk vermemek için böyle yapıyorlar bilmiyorum.

.tabi ne yalan söyleyeyim. rita'nın antremanda karşılaşma görüntüsü ve şınav pozisyonunu bir kez daha görmek ve tom abimizin gülümsemesi ile bitirmek de insanı iyi hissettiriyor. hani o yüzden çok da kötü olmamış ama psikolojik destek yapmalarına gerek yok. acı gerçekleri anlatsınlar bizlere.

.kıçı açık elemanı boşvermesi mesela hayatın acı gerçeklerinden biriydi hehe. generalin devamlı bunu keklemesi de fena değildi. son sefer delikanlı gibi teslim etti sanıyoruz ama bakıyoruz yine yakalatmış, haber salmış ve sonunda kan kaybı-nakli ile güçlerini kaybediyor. senaryo için güzel ayrıntılar bunlar da işte son için belli bir şekil olmak zorundaymış gibi hissetmişler herhalde.

.bu giyilebilir teknoloji meselesinde de amerika iyice kendini hazırlıyor herhalde. kaçıncı kez bunun üzerinde duruş. son zamanlarda her yerde karşılaşıyorum resmen. tam işleyeni yapsınlar da kurtulsunlar.

.sonuç olarak yapımda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. bizi dünyanın kiri pasından bir miktar uzaklaştırmış bulundular. elleri dert görmesin.

--- spoiler ---