29 Aralık 2015

Sicario


filmden pek lezzet alamadım. aksiyonu tadımlık, dramı öylesine, polisiyesi de eh işte olmuş. intikam hikayesi de serpiştirmişler içine ama işte devlet sistemidir, kurtlar sofrasıdır falan göndermeleri de mevcuttu. böyle mafyalı ya da derin devletli işleri pek sevmediğimden sevmemiş olabilirim, yanlı yorum olmasın. esas kadın karakterinin tribini hiç sevmedim. edge of tomorrow'da çok daha iyidi. arada gergin müzikler, gün batımına yol almalar şeklinde güzel görüntü geçişleri vardı, fazlası yoktu. ha bir de şimdi noluyor lan diye düşünürken olayları iyi bağlıyorlardı.

--- spoiler ---

.intikam sahnesi daha iyi olabilirdi yahu, esas psikopat adam (en iyi karakter) tek başıma meksikalı mafya liderini indirmeye gider. ülen altı tane adamla mı korunuyor bu mafya lideri diye düşünüyor insan ya neyse işte, çatır çutur öldüre öldüre gidiyor. yemek masasına kadar oturuyor. bir iki kelam ediyor ve adamın gözleri önünde kamera bile göstermeden karısı ve çocuklarını öldürüyor. vurgusu fena olmamış böyle ama işte ne bileyim çabuk ölüm oldu.

.intikamın böylesi mi makbul yani bilemedim ama izlerken vay efendim ne kötü adam diyemedim. bu ikilemi yaşatsalar daha iyi olurdu. ilk su ile işkence görüntüsü de bir garipti. damacana ile adama gitti, bacaklarını açtı. yakında durdu, sonra kamera bir şeyler göstermedi. garip sesler geldi ve yerdeki su giderini gösterdiler.

.adamın elini yalayıp kirli polisin kulağını parmakladığı sahne de garipti. işkence uzmanı eski savcı mı? avukat mı ne öyle bir tip. zaten hepsinin bir hukuk geçmişi var, herhalde o da gönderme oluyor.

.fbi ajanımız hatun kişinin baskını ile başlıyor film, bir adet meksikalı mafyanın millete işkence edip duvarlarına gömdüğü evin garipliğini izletiyorlar. bubi tuzağı falan derken kadını kurumlar arası çalışan tipler yanına çağrıyor ve olaylar başlıyor.

.polisiyenin gelişinde cia, fbi farkını falan öğreniyoruz. öyle kanunsuz işler, karşı çıkmalar, işkenceler, tüneller falan derken film ağır ağır bitiyor.

.mesela kadının tünelde nasıl en uzman tipin geldiği noktaya geldiğini anlayamıyoruz. adam diğer ekiplerin de yardımı ile çatır çatır öldürerek ilerliyordu. ne ara sen yetiştin arkadaş?

.ailesini gördüğümüz meksikalı kirli polisin ölümü falan dram yaratsın diye yapmışlar ama yeterince yaratamadı mesela, ne bileyim öyle eksiklikler vardı işte.

--- spoiler ---