1 Ocak 2013

Cloud Atlas


bida sunumu dlna'lı tvlerde oynatılamıyor. malum hd versiyonu şu an için (marta kadar) sadece rusça. bu durumda bida sunumundaki sesi çıkartıp rusça ile değiştirmek gerekiyor. film için beklentim yüksek idi, tam olarak karşılanmadı. gizemi büyütünce çözümü de süper olmalı diye bekliyor insan ama oha diye bitirtmediler. yine de güzeldi. filmin son kısmındaki görüntülerden hatırlayamadıklarım oldu. acaba kesmişler mi? yoksa unuttum mu bilemedim. o da garip geldi.

--- spoiler ---

.böyle kocaman lafları havada bırakmasalar daha iyi idi. hikayeler de birleşse tam tatmin olacak idim ama hikayeler sadece "yaşam tek sizin değil" falan gibi bir tekrarlanan laf ile birleşmiş oldu. fazla genel bir çerçeve yani. ayrıca bir kaç hikayede, dedesi ya da büyük babası ya da ne bileyim aynı doğum izi gibi şeyler ile birleştirmeye de çalışmışlar. o kadar farklı zaman ve hikayeyi zaten normal şekilde birleştiremezlerdi ama denemişler de olmamış gibi olmuş. o yüzden tam beğenemedim. tabi tam beğenmek ile on numara film olurdu ya orası ayrı.

.en ağırlıklı konusu kölelik karşıtı, özgürlük yandaşı bir fikri idi görebildiğim kadarı ile... bundan sonra yapılan iyilikler karşılıksız kalmaz muhabbeti, biraz karma meselesi, biraz kader meselesi falan diye öyle altalta konular vardı. özgürlüğü kısıtlanan hikayeler gördük genel olarak, bazısı iyi bitti bazısı kötü bitti. tabi mücadeledir, devrimdir, hele son okyanusta bir damladır meseleleri ile bitirmeleri güzel ama yeterli çarpıcılıkta gelmedi bana. daha çarpıcı olabilirmiş bu mevzular üzerine mesajlar.

.eşcinsellik mevzularına derinden girmiş bir film daha denebilir. ne kadar çok giriyorlar artık bu mevzulara, garipsememek elde değil ama nerdeyse esas olaylardan biri de eşcinsel bir aşk hikayesi idi. bu kadar çok vurgulanmasını hep garipsiyorum. o karakter de dışlanmış, hor görülen bir karakter idi. hatta sonunda bu yüzden intihar bile etti ama yine de eğer gerekiyorsa dokundurmak, daha kısa bir dokunduruş olabilirdi sanki.

.bunlar haricinde gelecek görüntüleri, hatta her nevi görüntü falan güzeldi. makyajlar zaten abartmışlar. ilerde çinli görünümü baskın olacak herhalde, onun prejeksiyonunu yapmışlar biraz da. çinli oyuncularımız da pek tatlılardı bu arada. ilk sapkın klonu (ayak parmağı emilen diyelim daha net olur) hua pi filminden hatırlıyoruz.

--- spoiler ---