30 Ağustos 2017

Cats Uncovered



bunun imdb sayfası hiç yok, adamlar nasıl program yapıyorsa artık seri üretim. üstelik ta 2015'te yayınlanmış. öyle pek belgesel sayılmaz aslında, devamlı bilim insanları demişler. devamlı güya bilim insanları göstermişler ama ben bilimsel olarak tatmin olmadım. görüntüler güzel, açıklamalar hoştu. gerisi boştu. kedilere özel kameralar, hallerine dair açıklamalar, bunlardan başka da bir şey yok aslında. sonuçta kedi videosu da izleniyor. bir de ingiltere sokaklarında kedi falan mı varmış? millet kendi kedisini evde tutmuyor, tüm sokakta geziyor gibi görünüyor. iyi mi kötü mü? ben karar veremedim, aşmış medeniyet nereye gidiyor, bilmiyorum artık. üç bölümü varmış. hepsini buraya sığdırırım artık.

e03:
cat talk

--- spoiler ---

.kedilerin çıkardıkları sesle başladılar, sonra bizle takılmalarına geldiler, sonra birlikte takılmaktan zevk alıyorlar mı meselesinden, kedilerden dna örneği almaya kadar geldiler, pek alakasızdı ama işte bir iki güzel bilgi vardı.

.hem sürü halinde yaşayabilirler gibi bir şey demişlerdi. sonra tuttular ev içinde birlikte yaşayan dört kedi incelemesinde o kadar da huzurlu olmadıklarını söylediler. herkesin ayrı bir yeri var, birlikte takılmaktan hoşlanmıyoralr. hatta bir tanesini dışlamışlar, o da gitmiş komşunun yatağında yatıyormuş. kapıyı kapattıkları vakit. yataktaki bölge için birbirlerine girdiler.

.minik yalanma hareketi strestenmiş, birbirleri ile oynarken de o kadar mutlu değillermiş. bir tek aynı soydan gelen kediler birbirlerine güvenebiliyormuş. yeni doğum yapan kediye yardım eden başka bir soydaşı falan var. böyle bir durum işte.

.bir iki yaptıkları deney de çok yüzeyseldi. koydukları kaba ilerleyen tedirgin ve rahat kedi deneyi. bir de kalkık kuyruk için yaptıkları bir deney. zaten kuyruk kaldırma selamlama işte. bu kadar bir olay.

.beyaz saçlı bilim insanına çok itimat edemedim. davranış bilimci şişko kadın biraz daha işi biliyor gibiydi. davranış eğitimleri için yavru kedilere iki haftalıktan sekiz haftalığa kadar çeşitli senaryolarda alıştırma yapıyorlarmış.

.dna'sı şusu busundan da çok bir şey çıkaramadım. genelde ortak bir avcı kedi var. evcil oldukları söyleniyor ama başka belgesellerde evcil olmadıkları sadece tahammül ettileri söyleniyor. bir de kedi yerine insan arkadaşlığını tercih ediyorlarmış. tahammülden öte, basbaya seviyorlar işte.

--- spoiler ---