11 Ocak 2018

Stand by Me


iyi hoş ama pek bir olay olmadı. olayın kendisi veletlerin kendi içlerinde ve aralarındaki ilişkisi gibi bir şey yapmak istemişler. aslında olay da koymuşlar sanki ama bana yetmedi diyeyim. belki şöyle gerilimli, aksiyonlu bir şey beklemiş olabilirim. niye öyle bir beklentiye girdiysem artık, bir dönemin hikayesi. dört tane velet var, maceraya çıkıyor. stephen king romanından uyarlamaymış. roman ve yazar göndermeli olmuş. kadın karakter olmayan filmlerden yapalım demişler, hikaye icabı da yok ama hikaye icabı olmasa yine de bir iki koyarlardı. bunda hiç yok, o da ilginç. mecburi romantik hikayeyi de abi kardeş yaklaşımı ile iki velet arasında vermişler gibi. arkadaşlık ilişkisi ama garip işte. bana mı garip geldi bilmiyorum, allah affetsin. veletler de bir garip oynamış bence.

--- spoiler ---

.gordie salağı eureka'da gördüğüm bir tip olmuş. chris en başarısız oyuncu olmuş herhalde, az biraz iş yapmış. ben görmedim. eleman 23 yaşında ölmüş. gözlüklü bağırgan arkadaşı da pek görmedim, hala yaşıyor. şişko oğlan da en bilindik tip olmuş. öyle huyları farklı farklı dört tip.

.şişko oğlan bir gün kayıp olan bir çocuğu bulan iki veledin konuşmasını duyar. çocuğa tren çarpmış ve ölmüştür, bu veletler de araba çaldıkları için çocuğu gördüklerini söylemezler. hala aranıyor olarak kalır ama çocuk çoktan ölmüştür.

.bizim anancı dört velet maceraya atılmaya karar verir. yürüyerek iki günlük yolu teperler, sülüklü, köpekten kaçmalı ve tabii köprüde tren kovalamalı macerayı yaşadıktan sonra ölü çocuğu bulurlar. tam o sırada büyük oğlanlar gelir, çocuğu almak isterler ama gordie denen velet silahı çeker, diğerlerini tehdit eder ve ölü çocuğu bırakmaz. telefonla isimsiz ihbar ederler ve hikaye böyle kapanır.

.hani daha fazla bir şey olsun diye bekliyor insan ama işte çocukluk arkadaşları sonraki arkadaşlıklardan iyimiş şeklinde bir muhabbetle bitiriyorlar. gordie yazar olmuş, yazacak bir şey kalmazsa bizim hikayemizi yazabilirsin dediği esas arkadaşının lafını kitabına yazmış ve öyle bitmiş gitmiş.

.toplumda alt sınıfmış, süt parasını çalmış ama iade etmek istemiş. öğretmeni iç etmiş de kendine etek almış, bunun için kendini yırtarcasına ağladı, yani ne bileyim bir taraftan garip, diğer taraftan abartı.

.gordie'nin bülüğüne sülük yapışması olayını da çok anlamadım. o iki saniyede sudan çıktıydı, diğerleri oynadıydı ama bir sülük onun orasında çıktı. gay yazar bence bu, hepsini gönderme olarak kabul ettim.

.grubun lideri, şişkosu, gözlüklüsü ve yazarı şeklinde öyle gittiler geldiler. abisi ölmüş, babası buna kötü davranmış, böyle dertleşmeler yaşadık. hepsinin derdi var ama şişkonun yok, bu da böyle yani.

--- spoiler ---