3 Eylül 2019

The Genius of George Boole


belgesele pek orjinal isim bulamamışlar. ikili sistemin kurucusu olarak mı anlattılar? yani ilkin böyle bahsettiler ama esas dörtlü sistem gibi bir şeymiş. boolean olayı gibi bir şey. belki hepsini bu abimiz bulmuştur. her şeye tamam ama adamların sanki şeyh gibi ele alınmalarına biraz üzüldüm. hakkaten bilim bunların dini olmuş. tamam güzel şeyler keşfediyorlar, bizlerde naçizane geriye kalan insanlık olarak onların medeniyetinde yaşıyoruz ama tüm hikaye bu mudur? neden göklere çıkarıyorlar? uzaya çıkardılar, her konuya bir şekilde temel teşkil etmiş olduğunu anlattılar. yani daha ne diyeyim bilmiyorum. bir taraftan adama ve hayatın saygımız sonsuz ama belgeseli biraz sıkıntılı olmuş.

--- spoiler ---

.hayat hikayesi ile sıkıntılı denebilir. adam öğrenim görmeden profesör olmuş. bu üst düzey bir olay ama kabul görmek için çok çalışmış. zaten o dönemin eğitimi nasıldır? ilim aşığı babası ile kitapları hatmedip evden eğitim ile profesör yetiştirmiş. ayakkabıcı baba hikayesi bu açıdan süper. adamın içinde kalan şeyler oğlunun başarıları olmuş. tabii imkansızlıklar hep başlarını ağrıtmış.

.ailesine bakmak zorunda kalmış. bunu da öğretmenlikle yapmış. sonra bilinmeyen bir üniversitede bunu devam ettirmiş. hikayesinin sonu da çok hüzünlü, bu üniversiteye uzaklardan gelirken yağmurda ıslanmış, zatüre olmuş. hastalık delisi karısı da iyileştirmek için daha çok ıslak çarşafa sarınca, adam ölmüş. hem de 49 yaşında. bu nasıl hikaye lan? o kadar dahi ama bu olaya karşı çıkamamış.

.matematik olayları haricinde tanrı ile aşık atmış. incildeki tek tanrıyı bulmaya çalışmış. adam resmen mehdiymiş ama kimse fark etmemiş. mantıksal olarak acıların iyilik için olduğunu görmek, aynı karısının ona yaptığı kötülüğü görmemek gibi. koyu bir dindar, süper yaratıcı zeka olsa da, tüm dijital devrimin içeriğini mümkün kılacak matematiği keşfetmiş olsa da inançları kadar düşünebiliyor.

.sabitler bilmem nesi vardı. einstein da ışık hızı için bunu kullanmış diyorlardı. hem bu zorlama gibi geldi. bilmiyorum içeriği doğru olabilir ama yine de yok efendim şu uzay çağını açtı, yok şurayı böyle yaptı etti falan. biraz abartı olmuyor mu?

.işlemcilerin nasıl çalıştığı hususunda biraz inceleme yapmak lazım. üşeniyordum, şimdi bakayım. bu adamın bulduğu mantıkla çalıştığını söylüyorlar. tekil olarak anlatımı anlıyoruz eyvallah ama bütün olarak nasıl çalışıyor? o konuda bir şey anlatmadılar. dört tane ihtimal oluyormuş. sıfırlar ve birler olduğunu düşünelim. iki tane bir olduğu zaman çıkan değer bir, kalan diğer ihtimallerde sıfır. bu işlemcinin çalışma mekanizmasıymış. transistörleri böyleymiş. tamam ama birbirleri ile nasıl bağlı ve toplamda nasıl çalışıyorlar. bunu net anlatmış bir youtube videosu var mıdır?

--- spoiler ---