13 Haziran 2016

Approaching the Unknown


yeni film izlerken biraz daha temkinli olmak lazım. ben filmi indirdiğim zaman iki puan daha yüksek idi, izlenebilir aralıkta duruyordu. izledikten sonra baktım film beş puanın altına düşmüş. şaka gibi oldu. bir numara yok filmde. mars hikayesi artık zaten bayat ama adamın hikayesi inanılmaz saçma. hayatta kalma hikayesi desen, o değil. felsefi dokundurmalar desen o hiç değil. salak saçma bir bilim kurgu desen, bilim kurgu namına açıklama alamıyoruz. bir tane mekik yaptık, onun içine iki ekran, bir tane su üreten cihaz koyduk. bir tane de adam yerleştirdik, para da gitmez film de çekeriz diye yapmışlar herhalde. insan sonunu bari bir yere bağlar değil mi? çok ayıp etmişler. kim çektiyse elleri kırılsın.

--- spoiler ---

.umutlu falan başlıyoruz böyle ama yeminle saçmalıyorlar. bir kere ülen siz çalışan aleti koymadınız mı içeri? neden oynayıp duruyorsun arkadaş? taşın suyunu çıkarmış, eyvallah süper bir fikir ama işte film bu fikirden bir adım öteye gidemiyor. kendi yaptığı aleti kurcalayıp duruyor. mekiği de kendi yapmış güya ama tamir falan ettiğini göremiyoruz.

.neden kabloları bağlayıp kısa devre yaptırdı? iki adet su stoku olduğu görünüyor ve yarısı kirleniyor. sonra su kıtlığı ile görevi devam ettiriyor. marsa falan da iniyor da ülen mesele marsa inmek miydi? mesele taştan su çıkartmak değil miydi? bu durumda nedir yani?

.alet kısa devre yapınca mı bozuluyor? aslında anlatıma bakılırsa çölde yaşanılan aksaklıkların hepsi oluyor ama bu sefer su üretemiyor ve pes ediyor. nasıl yani? pes etmenin filmini de yaparsın ama böyle mallık olur mu?

.sen marsın toprağından su üreteceğim diye tutuyor marsa gidiyorsun ama aletin çalışmıyor. nasıl yani? böyle senaryo olur mu? anlamadığım bir yer var mı diye bakındım ama pek bilgi de bulamadım. bunun neresini yanlış anlamış olabiliriz? insan hayret ediyor.

.araya dünyadaki yaşamdan, amaçlardan, unutmalardan ve yalnızlıktan bahsediyor ama çok ufak tefek laflar. belli bir yere gelmiyor. psikolojik olarak savaş bile etmiyor. bitkilerdeki suyu falan kullanıyor. öyle parlak fikirle geldiği de yok. resmen hiçbir şey olmuyor filmde. film bittiği vakit ki yazılar çok erken geliyor, yok lan devamı vardır diyor insan.

.mal mal marsa iniyor, yürüyor yürüyor. yüksekçe bir tepeye çıkıyor ve poz veriyor. mars desen mars gibi değil. o kadar mars filmi görmesek benzeteceğiz. yol desen yol değil, uzay yolunda salak saçma bulutlar, şunlar bunlar. yani çok ayıp etmişler. filme iki puanı taşı sıksa suyunu çıkartır geyiğinden verdim, yoksa hakkı birdir. bir!

--- spoiler ---