1 Ocak 2016

The Martian


yav iyi güzel de o son olmuş mu ridley abi? nasa'nın süper sıçışları adlı belgeselin devamı gibi olmuş. adamlar hatalarından kahramanlık yaratmaya devam ediyor, bunun filmini falan yapıyor. ben anlamıyorum bu işten bir şey. görüntüleri, akışı falan hoştu aslında. filmin sonuna kadar da öyle gidiyor ama son düzlükte can sıkıyor. arada yüz güldüren betimlemeler var. bolca kendilerini sıvazlıyorlar. bu kadar da yapmayalım dercesine çinlileri de sıvazlıyorlar ve öyle bitiyor işte film. bilim kurgulu bir film için izlenir de öyle büyük beklentili olmamak lazım sanki.

--- spoiler ---

.bir sürü anlaşılmayan iş var. hikayeyi mi takip edemedim nedir? aniden fırtına bastırıyor ama bunlar öncesinden görüyor. uyarı yapılıyor ama yine de dışarda yakalanıyorlar. ne diye denk getiremiyorlar? yahut koca koca aletleri, uyduları falan varken daha önceden nasıl önlemi olmuyor?

.hadi uzayda her şey bize karşı en ufak hatadan geberebiliriz mesajı veriyorlar. iyi güzel, öyledir eyvallah da işte böyle şeyler olsun bari. ne bileyim durduk yere bir hatadan patlasın çatlasın. ektiği patatesler de böyle heba olduydu zaten ama işte esas hikayede bu elemanı nasıl arkada unutuyorlar o pek olmamış.

.adama iletişim aygıtı çarpıyor mesela, yok artık daha neler. antenin bir kısmı böğrüne saplanıyor, tutuyor kendini ameliyat falan ediyor. hadi buralar hoş ama koskoca nasanın mars kolonisinde bir tane mi anten var yani? nasıl başka bir iletişim cihazı olamaz diye insan kara kara düşünüyor.

.derken eski mars robotlarına güzelleme yapıyorlar. adamların yolladığı eski robotla iletişim kurmaya başlıyorlar. yine şakalar komiklikler derken işte hayatta kalma mücadelesi devam ediyor.

.ilkin zayıflamıyor ama çarpıcılık adına zamanı ileri sardırıyorlar ve pat zayıflamış halde görüyoruz matt damon'cuğumuzu. hala pes etmemiş ama yok artık daha neler planları ile geliyorlar.

.komik astrodinamikçi zencinin bulduğu süper planın neresi süper onu anlayamadım ama hadi rota çizimi falan zor iştir diyelim, o tamam. bunu bırakıp giden ekibe gizli mesaj göndermek nedir diyor insan? hadi bunu da ned stark abimiz yapıyor diye tamam diyelim. bunlar geri marsa dönüyor. yok artık demeye başlıyor insan.

.diğer tarafta matt nasa'nın her ihtimale karşı koyduğu rokete geçiyor. yok artık (2), onu söküyor ama nasıl sökmek, burnu pencereleri falanı filanı yok yok artık (3), nasıl yani? böyle boş olsa da sıkıntı olmuyor demek ha? marsın atmosferi inceymiş falan diye geçiştiriyorlar.

.neyse o kadar hesap bilmem ne derken, kesişme rotası muhabbetleri başlıyor. ülen nasıl hesap yaptınız. yaklaşma açısı ve hızı bir türlü hesap edemiyorlar. kumandan artık mesül olamam tripleri ile atlıyor uzaydaki hareket ettirecek cihazına matt'i kurtarmaya gidiyor ama ipi yetmiyor, yok artık (4). nasıl hesap edemediniz bunu? komple allaha emanet kalıyorlar.

.derken matt damon'cuğumuzun komikli söylediği iron man muhabbetine geliyoruz. eleman giysisinde delik açarak hava jeti yapıyor kendine, kocaman bir yok artık (5) bir de onunla kumandadına doğru yol alıyor falan ve kurtuluyor. yok artık (x2) daha neler yahu...

--- spoiler ---