3 Ağustos 2014

Origins of Us


ingiliz abilerimizden bir başka evrimle ilgili belgesel, üç adet bölümü varmış ancak oturup hepsine bakar mıyım bilmiyorum? fena değil gibi ama öyle ancak denk gelirse, eğer bakarsam ek bilgileri buraya ekleyeyim. yeni giriş yapmayayım. bones, guts ve brian olmak üzere bölüm adları, bir buçuk bölümü izledim. bölüm isimleri ekseninde insan evriminin nedenlerini incelemişler. ayağa kalktığı için kemikleri değişti, şu yiyecekleri yediği için sindirimi değişti gibi. görüntüler fena değil, sunucu hanım bir hoş, bir garip. hem itici hem değil üstelik dr. ünvanı falan var.

--- spoiler ---

.neyse spoiler içine geçelim artık. afrikalı hanımlarla takılırken bilmem ne kökü çiğniyor mesela diyor ki bunun içindeki nişasta şudur budur. arkasında kadın olmak yüzünden aynı statüden tipler de akşam yemeği derdinde, hehe hayata bak sen.

.bones bölümünün yarısını, guts bölümünün de hepsini izledim. enteresan bilgileri paylaşalım hemen. terleme meselesi pek bir gereksiz gelirdi bana. olay sadece uzun mesafe koşusu ile ilgiliymiş. tüylerin kaybı ve kendini serinletme hep bundan dolayıymış da yırtıcı hayvanlardan ilkin nasıl kurtulmuşlar da uzun mesafe koşmuşlar? ya da bir sırtlan mesela daha iyi uzun mesafe koşucusu değil midir? diye de aklıma sorular takıldı.

.ayağa kalkmanın iskelet sistemindeki değişiklikleri yanında bir de kafayı dik tutmak için bir sürü kas gelişmiş. aynı şekilde parmakların kavrayışı, baş parmak olayı falan da güzelce incelendi. dendi ki alet yapmaktan daha çok aletleri kullanmak şekillendirdi bizleri, bu da garip bir sonuca çıkıyor ya hayırlısı bakalım.

.neyse bağırsak sisteminin ortalığı ve aslanın yiyeceklerini tükenttiğimize dair aslandaki parazitlerin benzerliği meselesi de ilginç idi. hani diğer canlılardaki parazitlere benzemiyor muymuş diye karşılaştırmadılar ama öyle diyorlarsa öyledir artık.

.guts bölümünün son kısmında da her şey yemek için idi. insanlık aç olduğu için bu noktaya geldi, aç olduğu için evleniyor. yemek derdi olmasa bile gösteriş yaparak bir nevi tokluk yaratarak eşini etkiliyor falan gibi bir yere bağladılar.

.kaykay deneyi fena değildi. kızlar izlerken riskli hareketlere meyilli oluyor elemanlar. erkekler izlerken daha kontrollü oluyorlar. haklılar tabi kafa gözü kırdığına değsin yani.

--- spoiler ---