19 Ağustos 2018

Down a Dark Hall


ana fikir güzel de sonunda pek bir numara yok. korkutan ya da geren fazla bir şey yok. maceralı bir film denebilir. sonunda bolca alev yapmışlar, alevler yetmemiş film sonuna taşırmışlar. alevlere bir anlam yüklememizi beklediler herhalde ama ben yükleyemedim. piyanolu sahneleri uzatsalar güzel olabilirmiş. onun yerine ergen triplerini getirmişler. belki dialogları böyle tasarlamasalar da olabilirmiş. esas fikirleri o kadar kötü değil ama yaptıkları çok saçmaydı. esas kötü kadın rolde uma thurman var. preacher'dan herr starr var. esas kız da tanıdık bir tip. diğerleri çok bilindik tipler değil ama çabalamışlar ancak bu kadar olmuş.

--- spoiler ---

.sıkıntılı kız öğrencileri toparlayan bir okul. özel bir okul gibi ama hapishane gibi. hapse mi gideceksin yoksa bu okula mı şeklinde bir tercih ile başlıyorlar. diğerlerinin hikayesini pek bilmiyoruz. beş tane kız var, hepsini göstermek yerine iki tanesine odaklanıyoruz. bir tanesi zaten esas kız, filmin başında babasını görerek başlıyor. ölmeden önce gelmiş veda etmeye çalışmış. diğerinin de babası annesini dövermiş, gitmiş babasını bıçaklamış. aile içinde bir karışıklık olmazsa ruhlar uğramıyor demek.

.filmin olayı ölüp giden dehaları tekrardan hayata getirip üretmelerini sağlamakmış. sanki hepsi genç öldü ya oradan vurmuşlar. tamam güzel fikir de niye gönüllülük aramıyorsunuz? çok mu nadirmiş bu kızlar? geçmişinde bir sürü olay olmuş. kimse araştırmamış mı? hepsini mi örtbas etmişler nedir yani? buralara hiç girmiyorlar.

.şato gibi okul, beş öğrenci, başlıyorlar sanat yapmaya, bilim yapmaya. bir matematik, bir edebiyat, bir müzik, bir de resim demişler. zaten şiddet yanlısı kıza bir şey bırakmamışlar. bir tane daha mı vardı diye düşündüm ama bulamadım. zaten öğretmen yoktu.

.neyse hepsi alanlarında süper işler yapmaya başlıyorlar. edebiyatçı olan geliyor şiirlerle, ressam oluyor çakıyor tabloyu. matematikçi olan çözümler falan buluyor, esas kızımız da yavaş yavaş piyanosunu çalıyor. bir de oğlan karakteri, esas kötü kadının oğlu, bir miktar kızla yakınlaşıyor. en son da kaçmasına yardım ediyor. sırf bunu yaptılar diye filmin değeri düşüyor zaten. daha iyi bir şey yapabilirlerdi bunun yerine.

.her neyse işte kız arada sırada ruhlar muhlar görüyor, hepsi aynı odada korkup pijama partisi yapıyorlar. hepsinin bir şeyler gördüğü ortaya çıkıyor. derken anası ile kontrollü konuşurken tablolardaki tc imzası dikkatini çekiyor. oradan ölmüş ressamı buluyor. arkadaşının çizdiği resimlerin aynısını çizmiş. edebiyatçısını buluyor. diğerlerine dokundurmuyorlar ama mevzuyu anlıyoruz. 

.derken asi kızla birlikte girilmemesi gereken yere girip meseleyi anlıyorlar. tüm öğretmeleri falan uyandırıp gideceğim ulan buradan derken de ortalık yanıyor bitiyor işte. biraz hızlı geçtim bu kısmı ama pek bir şey olmuyor. oğlan polise haber için anahtar veriyor. edebiyatçı kız kendini öldürüyor. asi kızı ruhların elinden kurtaralım derken yangın çıkıyor. matematikçi alevleri pek beğeniyor.

.hep birlikte kaçaken babası geliyor güya yol gösteriyor ama kapı önünde hepsi ölüyor. kız da az daha ölecekti ama ölmüyor. ölse daha iyi olacak ama babası ile vedalaşıp filmi bitiyorlar. bu da daha kötü olması için son hamle oluyor işte.

--- spoiler ---