12 Ocak 2015

Vier Minuten


piyanist bir vahşi kızcağızın filmi olmuş bu, ağır dramlar katmışlar. ağır aykırı işler katmışlar. almanyanın hangi dönemiyse artık, kollarda hitler işaretli kısımlar da vardı bir miktar, kalan kısımlar daha sonra bir hapishanede geçiyor sanırım. müzik eğitimi ya da piyano çalımı daha çok olsaymış süper olurmuş, bu haliyle kızcağızın aykırı havaları ve tabi sondaki konseri ile yine de güzel bir film olmuş. son düzlüğe girerken biraz uzatmışlar ama değmiş. değişik hoş bir film, bdrip kalitesinde izleyemedim ama idare ettik artık.

--- spoiler ---

.giriş kısmındaki rock müziği hoştu. piyano taşıyan tipler hoş bir etnik rock dinliyor falan klasik müzik seven yaşlı lezbiyen teyze de klasik müziğe geçiriyor. geçişler de pek tatlıydı. benzer şekilde müzikle geçişler, arama sahnelerindeki geçişler ve savaşta yaralananların olduğu sahnedeki piyano teli kopmasıyla yapılan geçişler de pek güzeldi.

.arada bir arabik müzik de çaldı. daha sonra cast yazıları akarken geldi aynı müzik, o da hoştu. belki bu müziklere sonradan bakılabilir. tabi en son çeşitleme yaptığı piyano konseri de pek bir tatlıydı. milletin alkışladığı kadar vardı. kadının tipine de dağıtmak pek yakıştı.

.filmin dram kısmı fazla sıkıntılıydı. çocukluğunda piyanoya yönlendirilmiş bir kızcağız sonra bundan bıkmış kaçmış mı ne olmuş? babasını buna tecavüz mü etmiş? üvey babası dediler bir yerde, diğer yerde gerçek babası gibi davrandılar falan filan derken bir adamla tanışmış, o da kendi babasını öldürmüş. artık nasıl hayatlar, nasıl insanlarsa...

.bu kız da adamın suçunu üstlenmiş ve mapushaneye düşmüş. diğer taraftan yaşlı teyzemiz de nazi döneminde hemşire imiş, bir kadını çok sevmiş. kendisini komünist diye idam etmişler, kalbi oralarda kalmış ve böyle gelip hapishanelerde insanlara eğitim falan veriyormuş.

.ha esas kızımız da lezbiyen idi, yaşlı teyze de lezbiyen çıkınca lezbiyenler isyanda filmine dönecek sandım. son kısımda teyze ile hesaplaşmalar biraz sıkıntılı oldu. şiddete meyilli kızcağızı son anda ikna edip konsere çıkardı ve kendini ifade etti güzelce, referansını da yaptı ve tekrar mapushaneye döndü.

.tabi konser için kaçırmalar biraz garip bir yöntemdi. öncesinde olayların bıyıklı şişko yüzünden çıkmış olması da filmin akışı için fazla gereksiz geldi bana. hele hele bu şişko adamı nasıl zaptedemediler, yavşak bir tipti ama bir türlü olmadı ve sonunda sorunlara neden oldu ve karman çorman bir haller içinde askerlerin opera salonunu sarmaları eşliğinde konsere çıktı. ortalığı kattı karıştırdı ve konseri sonra erdi. büyük alkış da topladı.

.tabi devrimci karakterine, aykırı cinsel kimliğine klasik müzik yerine zenci müziği dediği daha iyi giderdi. kızcağızı bu yüzden de tebrik ettik, gereksiz şiddete başvurmasaymış baştan bu kadar olay zaten olmayacaktı. yaşlı teyze ile tanışmaları çok saçma oldu ya işte onun etrafında dram kurgusu ekleyelim demişler. yapacak bir şey yok.

--- spoiler ---