17 Aralık 2016

Busanhaeng


güney koreli zombili film yapalım demişler. zombi evreninin bir miktar kurallarına uymamışlar sanki. mesela zombiler iyi koku alır, duyular gelişir ama beyin fonksiyonları ve hareketleri azalır. pek böyle yapmamışlar, belki de yapmak istememişlerdir. belki de dünyanın o tarafında zombiler böyledir artık bilemiyorum. esas abimiz filmin sonlarına doğru bir miktar kendini gösterebildi. öncesinde çok çakma duruyordu. karın ağrısı yaratan, kendini düşünen bir karakter yaratalım demişler. görüntü ve müzikleri fena değildi ama daha iyi de yapabilirlermiş. korku filmine göre çok parlak renkli miydi neydi? aradaki görüntüleri çıkarsak iç açıcı bir film olurmuş. uzak doğulardan böyle sonu bol gözyaşlı, zombili film izlemek isteniyorsa iş görür.

--- spoiler ---

.ama anlamıyorum arkadaş zombiye kafa göz dalmak nedir? hiç mi zombi filmi izlemedin? hadi zombileri gerçek kabul etmiyorsun. adamı hırpalayacağına kafasına çaksana bir tane değil mi? ellerinde sopa var, kafalarına vuruyor ama sanki onlara da bir şey olmuyor. vuruyor da vuruyor kapıyı kapatamıyor hala. garip geldi bu bana, zombi dediğinin kafasına vurunca inmesi lazım yoksa boku yeriz.

.trenin içindeki kapıları kapatmayı çok sonradan akıl ettiler, bir sürü insan böyle heba oldu gitti. zombilerin hızlı koşması da saçmaydı sanki. takla ata ata koşuyorlar. bu şekilde zaten diğer taraf nasıl mücadele edecek? zarar veremiyorsun ve kaçamıyorsun. sanki bu pek olmamış.

.bir de duyular meselesi var. karanlıkta niye göremiyorlar? gözlere katarakt mı iniyor nedir? hadi gözler görmüyor diyelim. burun da mı koku almıyor? oralar pek olmamış. tünele giriyorlar, aralarında takılıyorlar. başka türlü trenin içinde canlı kalamayız diye düşünmüşler herhalde ama olmamış işte. biraz daha zombi olayına riayet etseler iyimiş.

.bunlar haricinde kendini düşünen tip meselesi var, çok büyük gönderme yapmışlar. adam önüne geleni yem etti ve az daha kendisi kurtuluyordu. neyse ki ısırılmış ölecek dedik. esas adamı da ısırdı. o son kavgada kendini ısırtmadan olayı halledebilirdi. o da sonunda dramı bol olsun diyerek zorlanmış bir mesele oldu.

.bunun haricinde fon yöneticisi ceo falan derken gönderme katmışlar. babası kızına kendini düşünmelisin diyor ama sonunda kendini feda ediyor. böyle şeyleri hoş yapmışlar. gözyaşları da güzeldi. öyle de bitirdiler filmi.

.tabii en sonuna askerler insan mı değil mi tespit edemezken küçük kızın şarkı söylemesi biraz saçmaydı ama güzel oldu. babası gelmedi diye söyleyememiş, şimdi söyledi ama babası yok. şarkı sayesinde de namlunun önünden döndüler. tabii gürültü yaptığı vakit ortamda zombi varsa koşar gelirdi de, onu es geçmişler.

--- spoiler ---