26 Kasım 2017

Radius


son zamanlarda imdb puanına göre fiyat performansı izlediğim en iyi filmlerden oldu. ha beklenti yoktu, ona göre izleyip memnun kalmak da bir garip ama yine de yapacak bir şey yok. adamların oyunculuğu olsun, yapımı olsun, yönetimi olsun pek başarılı değildi ama senaryo çok tatlıydı. o yüzden filmi pek beğendim. salak saçma işler oluyor, ona şüphe yok. tam bir açıklama da getirmiyorlar. kısmen açıklanıyor ama yine de bana yeterli geldi. zaten mevzu bir yerden sonra açıklamasalar da olur oluyor. güzel şaşırtıyorlar, güzel düşünmüşler. işte hepsi birden güzel olsa zaten bu puanda film olmazmış ama hikayeyi güzel yapmış, diğerlerinde de para yokmuş n'apsın kardeşim?

--- spoiler ---

.aslında gizemli gerilim filmi demeleri lazımmış, bilim kurgusu öyle pek bir olay yok. gizemi ağır bir gizem. baştan itibaren gizem, sonuna kadar gizem. çözülmeyen gizem. adamın teki kazadan kurtuluyor. kafada kan var ama yaklaştığı insanların gözleri beyazlaşıp ölüyor, sanki onların hayatlarını çekip alıyor içlerinden böyle bir olay.

.ilkin fark edemiyor, tesadüf olabilir, sonra belli bir uzaklığı hesap ediyor. yaklaşan olursa sapır sapır dökülüyor. kimseye zarar vermemek için evinin dışındaki yeri ayarlıyor orada kalmaya çalışıyor ama pat bir kadın geliyor, ismi sesleniyor. yaklaşma maklaşma derken bir şey olmuyor. bakıyor yanında köpek var, o da ölmemiş. meğer olay kadın bunu nötralize ediyormuş. eğer kadın uzaklaşırsa belli mesafeden sonra yanındaki canlılık ölüyor. bunun gösterisini keçiyle falan yaptılar ya o hiç yakışık almadı. her neyse işte.

.kadına ilk bunu söylediği zamanki tribi olsun, genel heyecanlı ağlamaklı konuşmaları olsun hepsi pek başarılı değildi. aynı şekilde çekimleri de müzikleri de vasattı aslında da işte film ilerledikçe neye bağlayacaklar ulan diyor insan, o kısmı güzel.

.son yirmi dakikaya falan giriyor hala bir şey olduğu yok. kadının kocasından haberi oluyor, ondan yardım istemeye gidiyorlar. adamı güvercin öldürerek ikna ediyorlar falan ama yine de adam bunları birbirlerinden ayırmayın diyerek polise haber veriyor. polisler geliyor, ikisini ayırıyor. adamın yanındakiler ve çevre halkı ölüyor. şaka gibi aslında, niye ayırıyorsunuz lan? baktın diğerleri ölmüş niye adama koşarak geliyorsun değil mi?

.her neyse nasa'dır masadır bir şeyler geveliyorlar. dünyanın dışından çekilmiş bir video varmış. tam bunların kaza yaptıkları yere düşen bir yıldırım. ondan sonra işler böyle olmuş. tabii ilkin bunları hatırlamıyorlar, yavaş yavaş hatırlıyorlar. zaten filmin gizemi de o.

.insanlar öldükten sonra, adam benim insanlara uzak bir yerim var oraya gidelim diyor. pat diye gidiyorlar. kocası geride kalıyor. ilkin zaten karıyı aldı kaçtı, adamın bacağında uyumalar nedir falan derken, yani klasik işte arada bir romantizm beklerken çok farklı bir şey ortaya çıkıyor.

.adam seri katilmiş, kadın ikiz kardeşini arıyormuş. ilanlardan sonra kardeşini bulmayıp tam köprüde intihar edecekken, gelmiş kadını kurtarmış. bu insanlardan uzak evine götürürken de kadın durumu fark etmiş. adam da dexter vari uyutucusunu basarken arabada hengame yaşanmış. kaza olmuş. derken bir araziye uçmuşlar. tam o sırada gökten bir ışık, bir yıldırım, ikisini balon içine alıp bağlayacak şekilde bir görsel efekt. tüm görsel efekt parasını da buraya harcamışlar herhalde. aslında güzeldi ya işte açıklaması bu. bir uzaylı işi olmalı bu ya da göklerden gelen bir ışık vardır hehe.

.işte o vakitten sonra adamla kadının mevzusu bağlamış ama işin özünde adam kötüymüş. kız kardeşinin katiliymiş. kadın bu mekanda sobanın içine saklanmış defteri bulduğu vakit olayı çözüyor. sıradaki kurban kendisiymiş. köprüden adam alıp gitmiş kadını, kolay da bir işmiş ama işte kız kardeşin için üzüldüm falan diyerek kendini ele vermiş. o da biraz zorlamaydı ya neyse işte.

.kadın durumu öğrendikten sonra silahla adamı zorluyor, kardeşinin cesedini gölden bulsun çıkarsın diye. gerisini göstermiyorlar. sonra bilmeden öldürdüğü diğer insanların yakınları gelip bunu tehdit ediyor. o sırada da adam kendini kurtarmak için kasten kadından uzaklaşıyor. kadın yapma etme diyor ama sanki hani tekrar seri katil olmuş gibi davranıyor. tabii öyle olmamış. karın karışıklıktan kaçayım derken vuruluyor. bu da geri kalanı öldürüp. kadını hastaneye yetiştiriyor.

.hastaneye geliyorlar, kadın pek iyi durumda değil. ameliyata falan alacaklar ama adamdan uzaklaşıyor. ulan ne olacak falan derken çıkarıyor silahı dayıyor kafasına ve çekiyor tetiği, meğer özünde pek iyi bir insan mıymış? insanı iyi ya da kötü yapan önceki anıları mıymış? aslında seri katiller için daha biyolojik bir sıkıntı, beyinlerinde bir durum olduğu söyleniyordu ama yine de unutulduğu vakit sıfırdan iyi bir insan olunabilir vurgusu yapılarak, güzelce bitiriyorlar.

--- spoiler ---