20 Eylül 2014

Bears


izlerken benzerinden bir sürü izledim hissiyatı oluştu bende. anne ayı ve iki adet yavrusunun bir mevsimlik hikayesi. manzaralar dahil çekimleri gayet iyi idi. sırf iç açıcı görüntüler için izlenebilir. sunuculuk olayında biraz sınırları zorlayalım demişler ya da disneyland belgesel çekerse bu kadar olur herhalde, biraz şakalı komikli sunum yapmışlar, hikayeleştirelim demişler. olaylar gerçekten böyle mi akıyor? yoksa uygun görüntüleri mi peşpeşe gösterdiler bilemiyoruz. müziklerin geneli hoştu, ambiyansa uygun takılalım demişler herhalde. sonuçta çarpıcı bir hikayesi yok ama izlenir işte.

--- spoiler ---

.sky ve iki adet yavrusu amber ve scott (yazılışları böyledir inşallah). ilk kış uykusunda doğuruyor ve besliyor, görüntüler oradan başlıyor. ayının yazdığı çukura rahatsız etmeden nasıl giriyorlar bilmiyorum. cast kısmında kamera arkalarını göstermişler, gayet hayvanlar rahatsız oluyor gibi, o yüzden rahat bırakın lan hayvanları diyesim geldi ama oturup izliyoruz işte şikayet etmeyelim.

.kış uykusunu dağların tepesinde yapıp ardından karlı yolları aşıyorlar imiş, sahile iniyorlar ve beslenmeye çalışıyorlar. ilk sahildeki midyelerle, önüne gelen her şeyle besleniyorlar aslında. neyse böyle bir yürüyüş macerası tadında ilerliyorlar. heyecanlı sevinçli hareketlerini iyi yakalamışlar.

.zaten renkler görüntüler falan da çok tatlı, başlarına bir bela, müsibet gelmeden de yolculuklarını tamamlıyorlar. saldırgan erkeklerden biri yüzünden yüreğimiz ağzına geldi ama hem saldırı anını çok iyi çekememişler ki güvenlik kaygısıyladır her halde, hem de sonrasında sadece arayış ve anne uzaklaşmak zorunda gibi bir geveleme sonrası yavrunun çıkmasını iyi çekemediler. tabi afacan scott sonradan çıktı piyasaya.

.amber anasının sırtından inmiyor, hep yakın markajda, dişi olması yüzünden mi böyle bilemedim. scott daha başına buyruk, daha yaramaz. ortalıklarda takılıyor. sahilde koşup yorulduktan sonra anasını takipten düşüyor ve ortada uyuyabiliyor. gel gitler ile deniz yükselince de denizin ortasında kalıyor. çetin cevizmiş ki başına bir şey gelmeden kurtuldu.

.kaşıma görüntülerine ve üzerine yorumlara gülümsedim biraz. somonlarla doyan erkek ayılar hakkaten ayılaşıyor o vakitten sonra. tabi toplu kaşınma mıdır? yoksa çekimleri mi ardarda getiriyorlar orasını bilemiyoruz.

.somon yakalama olayı da güzel çekilmiş, yüzlerine çarpan somonlar, yavaş çekimler falan hoştu hepsi.

.yan karakterlerde bir adet kurt ve bir adet kuzgun vardı. kurt aynı kurt ve hep aynı yerde mi takılıyormuş diye merak ettirdi beni. kuzgun aynı kuzgun mu? onu bilemedim. hani sanki sky yorgun düştü artık pes edecekken kuzgun seslendi diyor da alakası yok tabi bunların. biliyordu zaten ve ilerledi. üstelik vardığında balıklar zaten gelmemişti.

--- spoiler ---