8 Eylül 2013

The Musical Brain


öyle çok bilimsel bilgi bulamadık sanki ama enteresan bilgiler var idi. sting'in beynini inceleyerek müzik aşamalarını görmeye çalışmışlar. bu beyin görüntüleme metodları bana hiç sağlıklı gelmiyor niyeyse. samanlıkta iğne aramak gibi. hücre hücre incelemeyeden o işler yaş ama bu araştırmalara engel değil tabi. kesin bilgiler yok zaten, olmasını da beklemedik ama yine de yazılımcı bir tanesinin yaptığı iş pek bir garip idi. keşke daha güzel detaylandırsalarmış.

--- spoiler ---

.adam hit olmuş parçaları incelemiş ve belirli matematiksel ilişkiler bulmuş. bir kaydı buna analiz ettirip hit olup olmayacağını (en azından potansiyeli olup olmadığını) söyleyebiliyor imiş. düşünce enteresan, ortak bir kalıp olması çok enteresan (aslında değil) ve bunu başarmış olmaları da pek güzel idi. belgeselin en enteresan kısmı buydu.

.amatör müzisyenler beynin daha çok sağ tarafını, proflar ise sol ile sağ dengeli bir biçimde kullanıyorlar imiş. bu da ilginç bir bilgi idi. bunu sting'in beyninde de görmüşüz, vay canına demiyor tabi insan ama belki kaşarlanma ile ilgisi olabilir mi? 

.doğaçlama müzikte, hikaye anlattıldığı zamanki bölümler aktif oluyor imiş. enteresan bir bilgi ya da yorum artık bilemedim. beynin tümden harekete geçmesi yanında bir de sonraki kısmı öngören kısmı fazladan yükleniyordur herhalde. tam güzel bir grafik göremedik hiç zaten.

.alzaymır hastalarının müziği hatırlayabilmesi meselesi de ilginç idi. bebeklerin anne karnındaki duymaları ve sonra müziğe tepki vermeleri de garip. ucundan kıyısından duyulan şeyler idi ama bunları tespit etmiş olmaları fena değil işte.

.zenci eleman, diğer artist konuşan tip ve bir de hanım kızımız pek itici tipler idi. kim bilir neciler, hiç bir yerde görmedim ama dişe doğru düzgün bir şey de söylemediler. kadınla ilgilenir iken gözleri o kadar açılsa mıymış neymiş? bunu dediler. üstelik hem sting beyler de müzik ile tahrik olmayı bağdaştırıp sonra pek ulvi bir şey bu abi demeleri de hiç olmadı.

.zaten son kısımda beynini gördükçe adam benim zevk aldığım bir şeyi bu kadar didikledikçe hevesimi kaçırmandan korkuyorum tarzı bir açıklama yaptı. komiklik gibi, bu ne lan? adamlar belgeselini yapacağız diye çağırmışlar, beyninin fotoğrafını çekeceğiz demişler. ne yapmalarını bekliyordun ki? öyle de acayip işler işte.

.eklemeyi unutmuşum, gitar çalan erkeklerin çekiciliği meselesi (bir dönem en azından diyelim) bunu şarkı söyleyen kuşların dişi kuşları etkilemesi meselesine benzetip, kabiledeki şarkıcı ve dansçı tiplerin yaratıcılığı ile sorunları çözme meselesinde üstün olmalarına bağlayıp, işte buradan kaynaklanmaktadır diyorlar idi. yersen...

--- spoiler ---