12 Temmuz 2014

Noah


filmin büyük kısmını beğendim, fikri de gayet iyi geldi ama işte sonunu pek kıvıramamışlar sanki. tamam sonuçta bizim nuh, sonu belli, her şey belli ama yine de aynı sona başka bir şekilde çıkabilirlerdi diye düşündüm. görüntüler hoş, anlatımlar hoş, arkada her daim bir müzik vardı. neden böyle bir seçim yapmış bilmiyorum, rahatsız etmiyordu ama manasız da oldu bir yerden sonra, fazlası olmadı yani. sonundan hoşnut kalmasam da arada yedirilien mesajlara canı gönülden katıldığımdan beğendim diyebilirim.

--- spoiler ---

.tamam insanlık devam etmiş ama nuh buna rızasını göstermeyebilirdi. sonunda ilkin şarapçı oluyor. sonra insanın içindeki iyilikten sevgiye göndermeler yapıyorlar ve "yaradan" da  (güzel çevirmişler bence) kabulünü gösterince de her şey iyi olmuş oluyor. tabi iyilik kazanır mesajı sonuna yedirildiği için böyle olmuş ve bundan hoşnut değilim tabi.

.kötülük mü kazansaydı? sonnuçta o kadar insan boşa mı öldü? zaten bundan feryat etmemiş miydi nuh abimiz? o yüzden son ciddi anlamda sıkıntılı ama işte bu şekilde de bitmeliydi ki insanlık devam etsin. hani belki kötü karakterimizin dediği gibi her şeyini elinden alsa ve insanlığı o tip devam ettirse daha iyi olurmuş. hatta bunu nuh'un yerine yapsa ve bakın insanlık nuh dediğiniz buydu ve siz bu kötülükten ürediniz falan deseler çok çok daha iyi olurdu.

.hele bu mesajı filmin başından veri verdiler. orta kısmında gemiye bindikleri vakit nuh'un yaratılış hikayesi ve geçişleri bu yüzden pek güzel idi. altı günde yaratılış meselesini fazlaca bilimsel bulgulara ayarlamaya zorluyor ama bu anlatımlara halel getirmiyor. üstelik son gün yaratılan insanın her şeyi mahvetmiş olduğu ve dünyadan temizlenmesi gerektiği fikrine ise şapka çıkarttık ama tabi işler öyle gitmedi.

.kötü karakterimizin başa geçmesini bu açıdan isterdik, eğer diğer taraf kazanacak ise abimizin dediği gibi insan diğer yaratıklar üzerine sonradan gelen üstün canlıdır bakışı ile olmalı idi. hem yerini bilecek hem de insan olacak bu doğası gereği mümkün değil, anlatılan yaratılış hikayesi bile bunun mümkün olmadığını söylüyor aslında.

.tabi insan kendi kendine anlatıyorsa bu kadar hikayeyi o zaman durup yine düşünmek gerek. hepsi kendi kendini pohpohlamak ya da yermek olmuyor mu falan diye... göklerden işaret bekliyoruz. yukarlarda biri varmış diyorlar, arada bir kıpraşıyor falan ortalığı sel falan götürüyor. sonra da yine insanlık devam ediyor işte.

.ham meselesi de ham çökelekten ya da ham etmekten geliyor olabilir iki türlü de veledimiz pek azgın, hani bana karı diyerek ortalığı inletiyor. sonra yine tek başına kalıyor. hak etti belki ama babasını karı yüzünden yüzüstü bırakmadığı iyi oldu. filmi kötü film yapabilecek bir hamle olurdu öyle bir salaklık olsa. yine de ihanet etti, adama yardım etti. intikam almayı düşündü falan filan ama son aşamada babasını kurtarmış oldu.

.sonuçta bildiğimiz nuh hikayesi değil ama böylesi kesinlikle daha iyi. kim bilir belki böylesi yaşanmıştır da diğer türlüsüne çevirmişlerdir. sonunda "iyiler" kazanmasa, en azından bu şekilde kazanmasa çok daha iyi olacaktı. bari nuh alkolik olarak kalsaydı be.

--- spoiler ---