28 Mart 2015

Coherence


kısmen oturduğun yerden film yapmaca olmuş. düşük bütçeli bilim kurgu filmleri bu kıvamda oluyor. senaryoya abanıyorlar, izlemesi fena olmuyor ama işte son kısım pek tatmin edici olmuyor. aynen bu hesap olmuş, gökteki bir kuyruklu yıldız olayına bağlanan, yani laf ile bağlanan olaylar silsilesi gerçekleşiyor, tatmin edici açıklama yok ama paralel evrenler, çoklu evrenler, insan hayatı falan filan şeklinde izlemek istenirse kafa açabiliyor. oyuncular dizilerden falan gördüğümüz tipler hep, hep bizden yani hehe. 

--- spoiler ---

.bir akşam yemeğinde bir araya gelen eş-dost akraba grubu. sekiz kişiler mi ne? yemeğe gelirken telefonlar kesiliyor, ekranı çatlıyor. internet gidiyor, arada elektrik falan gidiyor. bir haller oluyor ve olaylar başlıyor.

.ilkin sokağın diğer ucundaki elektrik olan eve gitme muhabbeti ortaya çıkıyor, bunu da tabi filme tam oturtamadıkları bir mantıkla yapıyorlar. sevgili sakallı abimizin kardeşi kuyruklu yıldız geçişi sırasında garip bir olay olursa beni ara demiş ama aynı zamanda evden de çıkma demiş. işte elektrik varsa telefonda vardır, sabit hat vardır (bu arada sabit hat operatörlerine güzelleme) diye bakayım diyor. gidiş o gidiş. giden geri dönmüyormuş.

.karanlık noktadan geçerken evrenler karışıyormuş. sonsuz ihtimal var tabi, evi belirlemek için bir kutu yapmışlar ama filmin başında elinde kutuyla geliyor amir denen adam, şimdi neden kutuyu almış? onu da çok açıklayamıyorlar, zaten sonsuz evren modelinde pek bir manası da yok.

.derken şantaj kavgası muhabbetine tutuşuyorlar, sonsuz sayıda evren olsa da hepsinde karınla yattım diyor adam. olayın içine ikinci olay olarak karakterler arası sürtüşmeyi ekliyorlar böylece.

.son ekleme de tabi ki beklendiği gibi kendileri ile mücadele. ilk alkolik eski oyuncumuzun (filmde roswell dediler ama buffy the vampire slayer'ın oyuncusu o hehe) kendine dalışını görüyoruz, ortalık iyice karışınca sarışın esas hatun kaçıyor evden. kendine uygun evren arıyor.

.sırayla bakıyor evlere, en sakini sessiz olanı, içindekilerin en iyi anlaştığı bir tanesini belirliyor. arabanın camını kırıyor, hepsi dışarı çıkıyor ve kendi yerine geçiyor. şimdi burada da paradoks var. en başından beri gösterdikleri ev anlaşamadıkları ev ama yine de camı kırılıyor. seçilmemiş ev olmalıydı aslında ve neden cam kırıldığını, hiç bir şeyin neden kaybolmadığını falan zaten açıklamıyorlar.

.derken bayılttığı kendisi ayılıp tekrar eve geliyor, banyoda kafaya çakıyor, küvete koyuyor, yüzük düşüyor. öldü falan zanneder iken kadıncağız bayılıyor. olayların sonrası sabahına uyanıyoruz ve telefonda kendisi arar iken karşısında duruyor ve film orada bitiyor. iki adet yüzük ile kalakalıyorlar. adam için güzel aslında, aynı karıdan iki tane fena olmayabilir gibi.

.alternatif evren muhabbeti açısından pek zorlama, arada bir schrödinger'in kedisi açıklaması geliyor ama diyorlar ki başka bir açıklama daha gelmiş. gözlem yapılsa dahi tüm ihtimaller yaşanmaya devam edermişmiş de falan filan işte.

--- spoiler ---