8 Aralık 2012

Elsa's Legacy The Born Free Story


PBS nature diye bir belgesel serisi varmış. bu serinin bir bölümü (s29e07) denk geldi izledim. pek acayip bir hikayesi var idi. aslanlar ile takılmaya başlayan ilk insan ya da işte bunu ilk kayıt altına alan insanların hikayesi, tabi aslan hikayesi ama insanlar ile etkileşimi meselesi ve gelişen olaylar. pek güzel idi.

--- spoiler ---

.George Adamson bir gün bir dişi aslanı vurmak durumunda kalır, saldırıya falan uğramış herhalde neyse işte. sonra öldürdüğü aslanın üç tane yavrusunu fark eder ve onları alıp kampa götürür. iki tanesini hayvanat bahçesine yollarlar küçük olan bir tanesi elsa dediklerini de kendilerine saklayıp büyütüp tekrardan vahşi doğaya salmak için uğraşırlar.

.acayip işler tabi, ama aslan ile takılma görüntüleri pek hoş. aslan görüntüleri de pek hoş. hikayeleri o kadar hoş değil ama malesef. elsa kene yüzünden ölmüş, elsaya tapan karısı joy bir gün bir elemanlarından biri tarafından öldürülmüş (on aslanı ile birlikte) kendisi de  daha sonra somalili haydutlar tarafından öldürülmüş.

.olaylar içersinde bizim corcun sevdiği aslan (kendisine boy adını vermiş) üç yaşındaki oğluna saldırıyor ilkin, ısırıp bırakıyor falan, daha sonra da bir bakıcıyı öldürüyor. bu olaydan sonra da boy'u öldürüyorlar.

.aslında tam olarak amaçları ne yapmak onu anlamadım, rehabilite neden ediliyor, olması gereken yani amacı aslında yardıma muhtaç aslanları toparlayıp tekrar doğaya salmak falan olmalı ama herhalde gizliden gizliye insan ile birlikte yaşayabilme meselesi üzerine deneyler falan yapıyor idi eleman.

.tabi her türlü güzel olaylar ama pek hoş gelişmemiş. hayatlarını önce karısı born free diye bir kitap yazarak sonra da bu kitaptan bir film çevrilerek ölümsüzleştirmişler gari. milleti o kadar etkilemiş ki, film oyuncuları dahil aslan aktivisti olmuşlar çabalamışlar didinmişler.

--- spoiler ---