9 Mart 2017

Yip Man 3


bu kaçıncı filmi bilmiyorum ama diğer sallama ip man filmlerine göre fena değildi, dramını bol saçmışlar. aile meselesini daha ön plana çıkarmışlar, araya da dövüşler serpiştirmişler gibiydi. yetmemiş mike tyson'ı getirelim onla dövüştürelim demişler. ne bileyim ne kadarı biyografi diye araştırdım pek bir bilgiye ulaşmadım ama film olarak iyidi hoştu, kah hüzünlendirdi, kah güldürdü, kah coşturdu. aile babası sevgili dingin abimiz ip man yine tekniği ile göz doldurdu. daha hikayeyi nereye kadar devam ettirecekler bilmiyorum ama düblaj mı ne var? her filminde ayrı uyuz ediyor beni, müzikleri de genelde çok bayık, araya attıkları bir iki dokunaklı müzik fena değil, düzeltiversinler şunları artık, yıl olu 2017...

--- spoiler ---

.artık para sıkıntısı yok, meşhur bir dövüşçü abimiz kendisi, gündelik işler gibi başlatıyorlar. oğlunun gittiği okulun mülküne göz koymuş bir mafya var, başında mike tyson var. öyle bir hikaye yapalım demişler ama esas hikaye karısının hastalığı olmalı, arka planda onu verdiler, sevdikleri meselesini verdiler.

.son kısımda da baştan beri gördüğümüz geleneksel wing chun'u savunan bir tipin yükselişi vardı, ip man ile dövüşmeyi onu tahtından etmeyi planladı. karısının hastalığı ile birleşince dövüşe gelemedi ve kendini kral ilan etti hehe. işte böyle bir şeyler oldu.

.tabii kadın ölmeden önce kazandığını görmek istedi, büyük kesitinde trip atıyordu. artık dövüşlerden eve gelmiyorsun, her şeylere sen mi yetişeceksin triplerindeydi. çocukları kaçırılınca iyice kafayı yedi, sonra hasta olduğunu açıkladı falan derken öldü gitti kadın, adam ne şikayet etti, ne bakımını bıraktı. dövüşü bile bıraktı, o yüzden pek güzel yapmışlar ama gerçekten böyle midir? kadın da ölmeden önce yendiğini görmek istedi, hayatına devam etmesi, kung fu'sunu bırakmaması şeklinde öğütler verdi. zaten bırakacak gibi değildi, dingin kafalı (kafası hep güzelmiş diyorlar).

.yine tonla insana daldığı sahneler vardı, çocukları kurtarmak için artık sayısız adama daldı, hepsini dövdü. polisler geldi kurtardı ama çocuğunu koruduğu sahneler falan pek güzeldi, pek dokunaklıydı.

.aynı şekil asansörde taylandlı dövüşçü ile kapıştığı, önce karısını koruduğunu sonra merdivenlerde işini hallettiği, karısı asansör ile inene kadar mevzuyu bitirdiği mesele de güzeldi, kadın derin bir nefes verdi falan iyidi yani.

.mike tyson olayını sallamışlar, üç dakika dayanırsan sana dokunmayacağım dedi. adam üç dakika dayandı ama iyi dayak yedi, normalde dövmesi gerekmiyor mu? o kadar mı iyimiş bu tyson denen çam yarması? kafa göz dalıyor gibiydi. teknikle savuşturamıyor demek.

.hırslı teknik kapışması pek göz doldurması, adam ip man'in gözünü elledi, ip man de nadide vuruşu ile kaburgalarını yokladı. yenildiğini kabul etti. öncesinde sopalı, bıçaklı sahneler yapalım demişler ama içeriğinde çocuğunu ya da karısını koruduğu sahneler daha güzeldi. teknik olarak da daha fazla ne yapalım demiş olmalılar, hepsi bu kadar işte.

--- spoiler ---