23 Şubat 2018

The Foreigner


jackie chan abimize saygıdan izledik diyelim. hafif rambo gibi takılmalı film yapalım demişler. akıcı olmasına akıcı ama pek de bir manası yokmuş. öylesine oluyor, öylesine gelişiyor, öylesine bitiyor gibi. dramı falan güzel yapamamışlar. terör meselesi de çok yüzeysel olmuş. sonu da saçma oldu iyice. arada biraz hoş duyumlu müzik, bir iki akıcı görüntü ve tabii jackie chan merdivenden hoplama sahneleri falan vardı. elli tane producer'ı varmış, biri de jackie chan. kendi filmini kendi çekmiş gibi. zaten üç ülkenin kırması ortalama bir film işte. salak saçma kısımları göz ardı ederek, intikamlı, hafif rambolu film izlemek için işe yarayabilir, çok da zorlamamak lazım tabii.

--- spoiler ---

.bir kere niye esas adamı sadece kadınla ilişkisi var diye ifşa edip bıraktı? bütün olay o malın başının altından çıkmış. bu belli oldu, tamam adam gidip çoluk çocuk öldürün dememiş ama o başlatmış, bombalar onun bilgisi dahilinde verilmiş. sadece aracılar biraz bol kullanmış, mevzu buymuş yani.

.baştan beri isim istiyor da ulan senin bulduğun isimler tetikçi sayılır, esas planlayanlar bu mal gençler değil ki? hepsini basıp öldürüyorsun iyi güzel ama yine de malca geldi bana. esas olaya giriyorsa, tek başına ira'yı bitirse o zaman olay olurdu.

.tabii yine de bir tek çinlinin irlandaya girip hepsine kafa tutması filmin en hoş kısmıydı. ilkin hafife alıyorlar, sonra burunlarından getiriyor. gidiyor komanda bozmasından isimleri alıyor ve işini hallediyor.

.ingiliz polisleri iki saat hazırlanıyor, bu tek başına terör yuvasına girip hepsini öldürüp çıkıyor. elemanı  gözetlemeye alıyorlar ama teşekkür etmeliyiz falan diyor. içimizdeki irlandalılar gibi bir şey mi yapmak istemişler, çok ağır giydirmişler.

.baş kısmı da çok üstünkörü geçiyor, kızını okuldan alıyor. giysi mi ne alacak? ben mağaza sandım ama banka patlattılar dedi, belki para çekecekti. her neyse artık. adam arabayı yanaştırmadan kız koşuyor gidiyor, mekan patlayınca içinde kızı da ölüyor. adamın gözü dönüyor ve tüm irlandalıların yedi sülalesine allah ne verdiyse saldırıyor.

.irlandalı esas tip yine devamlı film çekmiş bir tip. artık o kadar iş yapmıyor herhalde ama bu adamı tv'de görünce bunda bir bit yeniği var diye gidiyor bundan kibarca isimler istiyor, sonra ofisi, orman evi, arabaları patlatarak devam ediyor. ormandaki yerde pusu kuruyor. orada bir sürü adamını yaralıyor, adamı defalarca tehdit ediyor. isimleri bilmiyorlar ama patlayıcıların şifresini değiştirmişler. yeni bir yer patlayınca öğreneceğiz diyorlar.

.bir otobüs daha patlıyor ama şifre mifre yok. şifre olayını da yeğeni karısına söylüyor, oradan da patlatanların kulağına gidiyor. bu arada amcasının karısını düdükleyen yeğen dönüp kadını öldürüyor. böyle de bir muhabbet yapmışlar, bu irlandalılar kürt hakkaten.

.mevzu örgüt içi hesaplaşmaya geliyor. esas adam bombayı düzenleyen yaşlı adamı öldürüyor, kendisi kısmi olarak teslim oluyor. ingiltere otoritesi mevzunun tüm yönlerini öğreniyor. adama dokunmuyorlar ama façasını bozuyorlar, kuklaları oluyor ve burada böylece bitiyor.

--- spoiler ---