21 Aralık 2013

Elysium


filmin gidişatını beğendim, görüntüleri de güzel idi. fikir de fena değil ama detaylarda o kadar emin olamadım. esas karakterimizin u dönüşünü de tam anlayamadım. diğer karakterlerimiz de zayıftı sanki. içinde hafif düyanın sonu hakkında, gelecekte insanlık nerede olacak hakkında bilgiler barındıran bir aksiyon filmi olmuş. sonunu beğendim her türlü, filmler öyle bitmeli en azından. müziklerimizde de özellikli bir şeyler duyamadım pek. kadro da fena değildi, bir sürü diziden oyuncu gördük ya yaz yaz bitmez şimdi.

--- spoiler ---

.dünya yamulmuş, her taraf ev insan dolmuş. zenginler bakmış dünyada olmuyor bu iş, çıkalım gökyüzüne demişler. elysium diye bir yer kurmuşlar. yapay yer çekimidir, atmosferdir, şehirlerdir derken olmuş sana bir cennet. merkez kaç ve yerçekimi meselesi bana garip geliyor, hepsi teorik gibi sanki ama üstüne bir de üstü açık yapmışlar tüm düzeneği. havayı nasıl orada tutuyorlar bir de açıklasalarmış daha bir iyi bilim kurgu olurmuş.

.neyse fakir oğlan matt damon var, fakir ispanyol kızımız da var. bunların çocukluklarından verilen söz ile başlıyor hikaye ki bu çocukluk kısımları da pek bir saçma olmuş. matt beyler kötü hayattan, dürüst hayata geçip yolunu bulmaya çalışıyor ama fakirin daha fakirleştiği bu kapitalist sistemde fabrikada fazladan radyasyona kalıp tüm hayatı alt üst oluyor.

.beş günlük ömrünün kaldığını öğrenince radikal bir plan yapıyor. elysium'a insan kaçakçılığı yapan elemana gidiyor ve orada işler gelişiyor. zenginlerden bir tipi ki kendisi çalıştığı fabrikanın da sahibi, yakalayıp beynindeki şifreleri alıp zengin olmayı planlıyorlar ama beyninde şifrelerden fazlası var.

.jodie foster hanım efendilerin oynadığı kötü karakter de bu fazlalığı yaratıyor. kötücül bir abla rolünde elysium'daki yönetimi devirip istediği türde başkan seçmek istiyor. her şey programa bağlıymış. bunu yazan da yine fabrikanın sahibi eleman imiş. matt beyleri yarım android yapıp bu bilgileri almaya gidiyorlar. alıyorlar da ama bir sürü aksiyon işte bundan sonra.

.esas kötü olan eleman gıcık idi biraz, saçma sapan bir aksan, saçma sapan hareketler. o da başa geçmek istiyor sanki idare edebilecekmiş gibi.

.neyse sonunda matt damon kendini feda ediyor bu kısmı iyi idi. vatandaşlık tanımını değiştiriyor beynindeki kodlar ile... dünyaya tedavi gemileri gönderiyorlar. ne diye göndermiyorlar orasını insan anlamıyor. nedir bu kadar bencillik akıl sır ermiyor. herkesin elysium'a çıkması mümkün değil ama en azından tedavi edebilirler idi herhalde. yıl olmuş 2154 tedavi edemedikleri pek bir şey kalmamış. beyin yerindeyse hallediyorlar her şeyleri.

.esas kadının sevgili yavrusu da böylece kurtuluyor. ha matt beyler önce çok hayatta kalmak isteyen bir tip, ölmekten kaçıyor deli gibi ama sonra kendini feda ediyor. toparlayamayacaklarını anlayınca öldürdüler gibi oldu ama yine de saçma sapan bir toparlamadan iyi oldu böylece.

--- spoiler ---