5 Eylül 2017

Natural Curiosities


bu david attenborough abimize yığınla belgesel çektirmişler, adamın bir ağırlığı var. yedirmemiş içirtmemişler belgesel çektirmişler. ilerleyen yaşına rağmen de çekiyor durduramıyoruz. şimdi enterasan olaylarla gelmişler, belgesel ismine kendi ismini de eklemiş. o kadar üzerine almış. imdb'de eklemedikleri için eklemedim artık. sonra değiştirirlerse ben karışmam, zaten o kadar uzun isim olmaz. belgesel serisi üç sezonlukmuş, ta 2013'de başlamış. ben yeni fark ettim. enteresan olayları ele almış. hayvanların enteresan özellikleri. ha hayvan mucizesi, allah ne güzel yaratmış demiyor. bir tek eksiği bu. gerisi aynı bir iman gibi, doğaya inanıyor sanırım. mümin bir insan.

s03s02:
Curious Minds

--- spoiler ---

.bu bölümü izledikten sonra yazamamıştım. ancak vakit bulabildim. şimdi bu bölüm eğer ismini yanlış hatırlamıyorsam, bir orangutan ve kargayı anlatıyordu. zekaları ile ilgili bir program. işin komik tarafı. round planet adlı belgeselde de aynı çekimler vardı. adam tutup bu çekimleri alıp üzerine geyik yapmış, david amca da izin vermiş sanırım. bir taraftan komik, diğer taraftan ekiple bile dalga geçiyordu aslında.

.orangutanların alet kullanmadığı meselesine geldi. genelde tek başlarına yaşadıkları için bu gözlemlenemiyormuş. anneden çocuklara aktarılıyormuş ama azmış, yine de problem çözebiliyorlarmış, alet kullanabiliyorlarmış. bir tarafın dalga geçtiği, diğer tarafın zeka olarak anlattığı oluyor. garip işte.

.karga meselesi vardı. karga, kuzgun, karga türünden diğerleri pek zeki, ona lafım yok ama yaptığı testlere çok inanamadım. david abi oturuyor. karganın sevdiği taşı koyuyor. şak diye çıkıyor buluyor. taşları karııştırıyor, yine çekip buluyor. koku mu ne sürdünüz arkadaş, ip nerde? hikayeler falan filan derken öyle zekalarına gönderme, alet yapmalar, büyük beyinleri derken bitti bölüm yirmi dakikada.

--- spoiler ---

s03e05:
Curious Cures

--- spoiler ---

.hayvanların ürettiği özel ilaçlar meselesi. tam anlamıyla imanlı bir mesele oldu. adam bölüm sonunda dedi ki, biz maymunlara öğretmedik. onlardan öğrendik. bir bakıma öyle. anlatılan hikayede iki karga kavga edip birini öldürür. ölüsünü gömer. kabil de habili öyle gömer.

.neyse ilk su aygırları ile başladı. yavru bir tanesi incelemek için anasını ağlatıp ta ingiltereye getirmişler. derilerinden kan akıyor gibiymiş. diyor ki güneş altında bu kadar duruyorlar, nasıl bir şey olmuyor. üstelik erkekler kavgalarda nasıl yaralar mikrop kapmıyor.

.meğer özel salgı salgılıyorlarmış. antibakteriyel ve güneş kremi özelliklerindeymiş. arkadaşı hem güneşten hem mikroptan koruyormuş. o yüzden güneşten etkilenmiyorlar ve yaraları mikrop kapmıyor. ilginç hakkaten.

.maymun arkadaşların acı biber ve soğanı üzerlerine sürmeleri komikti. işte biz bunları hep maymunlardan öğrenmişiz. acı kırmızı biber antiseptikmiş, bunu doğada da yapıyorlarmış. sinek ısırıklarından falan kendilerini koruyorlarmış. yavrular annelerinden öğreniyor, onlar kimden öğreniyor? bakınca enterasan bir hadise hakkaten.

--- spoiler ---

s03e06:
Remarkable Regeneration

--- spoiler ---

.kendini yenileme kabiliyeti, semendere bakarken iç geçirdi resmen gördüm. ikinci hayvanımız da çatal boynuzlu geyik kardeşimiz. ikisinin de olayları enterasan ama o kadar da enterasan değil.

.semenderin kuyruğunu incelemişler. yenileme kabilyetini akyuvarları yapıyormış. en azından öyle tespit etmişler ama mekanizmayı tespit edememişler. isterdim ki bir kol çıkma videosu çeksinler. kolu kopmuş bir semenderin yenilemesini görelim. tam çekmemişler. sadece kopuk kuyruğu görüyoruz. onu burada süleymancıklarda da görüyoruz arkadaş.

.geyik kardeşlerin boynuzları her sene yenileniyor. bunun sebebi de karılara hava atmak, dişi kapmakmış. günde iki santim boynuz büyütüyormuş. iyi güzel derken. deriyle birlikte uzatıyor boynuzu, sonra büyüme tamamlanınca üzerindeki deriyi ağaca sürterek soyuyor, alttan kemik çıkıyor. bu nasıl iğrençlik kardeşim yav.

--- spoiler ---