31 Temmuz 2016

Eddie the Eagle


kendi çapında tatlı bir iş olmuş. biyografi izlemek için de hoş. şu kayakla atlama olayı öyle çok ilgi çekici sayılmaz aslında ama denk geldikçe izlenen ve içinde hafif uçma hissiyatı barındıran bir spor olduğundan olayı tam kavrayamıyor olabiliriz. allahın ingilizlerine bile uzak bir spor artık biz ne yapalım? bunları bir kenara koyunca filmin akışı hoş, müzikleri tatlı, esas elemanın tip niye böyle diyor insan ama tabii nedeni belli. aradaki espiriler yüz güldürüyor. hafif başarlamalı dramlar yaşatıyor ve film bitiyor.

--- spoiler ---

.tabii asıl olay kazanmak değil mücadele etmektir diye de yazıyorlar çünkü adam aslında bir şey başaramıyor. belki filmin sonunda birincilikler kazanmıştır diye bekliyoruz. öyle bir şey de olmamış. daha sonra hayat hikayesine bakıyoruz. çeşitli meşgaleler edinmiş. sonunda avukat bile olmuş.

.adam azimli ona şüphe yok, filmi de kazanma hırsından ötesine koymuşlar. zaten bir numara ile son numara arasındaki yakınlık diye vikings'in hayırsız evladı, iğrenç tipini konuşturmuşlar. hem de aynı aksan ile.. yine norveçli falan ya ondandır işte.

.oğlanın bacaklarından engeli var gibi başlıyor ama hayalleri büyük, olimpiyat sporcusu olacağım diyor. her türlüsünü sokakta deniyor. babasını canından bezdiriyor. normal sporcu olamayacağını bir şekilde anlıyor. bu sefer de kış oyunlarına gözünü dikiyor.

.mevzu mücadele edilecek alan aramak gibi görünüyor. insan acayip işte bu noktada, belki onu hissettirmek istemiş olabilirler. diğer tarafta çok da mücadele etmeyen doğal yetenekli ama disiplinsiz koç var. kendisi hugh jackman.

.tanışma fasıları, eğitime ikna etme fasılları ve en sonunda olimpiyatlara katıldığı ve popüler olduğu aşamalardan sonraki telefon konuşmasındaki açık sözlülük fasılları derken hepsi yüz güldüren netlikte sözler sarf ediliyor.

.eleman kin tutmayan hafif alık bir tip gibi, zaten çok sevilmesinin nedeni de bu gibi görünüyor. gerçek fotoğraflarını da filmin sonuna koymuşlar. tavırlarını benzetmişler. 

.elemanın en düşük atlayıştan sonra pat diye diğerine geçmesi, düşüp ağzını burnunu kırması. tekrar ayağa kalkması ve olimpiyatlarda en yüksek atlayışa geçmesi hep aynı çizgi aslında. film boyunca düşüp sakat kalacak diye bekliyoruz ama öyle olmuyor. tersi büyük başarı da elde etmiyor ama rockstar edası ile karşılanıyor.

.babası bile onunla gurur duyuyor. kazağına eddie'nin babasıyım diye yazmış. duygusal anlar yaşıyoruz ve film burada bitiyor.

--- spoiler ---